Patite od ŽELUDAČNIH PROBLEMA? Promenite ovih nekoliko navika...

Koliko god da se svi radujemo proleću, za mnoge dolazak prvih toplih dana podrazumeva i muke sa želucem.

Foto: PopTika / Shutterstock
Foto: PopTika / Shutterstock
.

Naime, u proleće se obično javljaju ili pogoršavaju gastrointestinalni problemi, naročito gastritis, gorušica ili sindrom nadraženih creva. Proleće nije uzrok problema u pravom smislu rieči, već faktor koji pogoršava stanje ili "kap koja preliva čašu", uz ostale rizične faktore kao što su nezdrava ishrana, sklonost prejedanju, stres ili pušenje.

Stres za organizam

Ipak, dokazano je da promena godišnjeg doba, odnosno dolazak proleća može podstaći određene hormonalne aktivnosti i aktivnosti nervnog sistema koje pospešuju lučenje kiseline u želucu, a ona je glavni problem upravo kod gastritisa i gastroezofagealnog refluksa. Postoji još jedan razlog zašto se gastritis ili čir često aktiviraju upravo u proleće. Smena godišnjih doba stres je za organizam, što dovodi do slabljenja prirodnih odbrambenih funkcija. To dobro koristi bakterija Helicobacter pylori, koja se u takvim uslovima lakše i brže razmnožava i stvara probleme.

U takvim okolnostima dovoljno je nekoliko cigareta previše ili nekoliko dana neodgovarajuće ishrane da se ova bakterija brzo raširi u sluznici želuca. Ako patite od želudačnih tegoba, najbolji način da se pripremite za dolazak proleća jeste da hranom, a ako je potrebno i suplementima ojačate imunitet. Takođe je neophodno i da malo prilagodite svoje prehrambene navike: duže i sporije žvaćite i uvedite obilniji doručak, a laganiju večeru.

Na izbor hrane trebalo bi da pazite cele godine, naročito ako ste skloni gastritisu, ali ako pre niste vodili računa o tome, u proleće biste svakako trebali da uvrstite u jelovnik što više povrća i svežeg voća i naravno da iz njega izbacite prženu hranu i napitke koji sadrže kofein.

Izvor: Živim