Ovo je pravi razlog zašto vam pucketaju zglobovi: U jednom slučaju trebalo bi da se zabrinete!

Da li je zbog vremena ili zbog toga koliko godina imate?

Da li je zbog vremena ili zbog toga koliko godina imate?, foto: Have a nice day Photo/Shutterstock
Da li je zbog vremena ili zbog toga koliko godina imate?, foto: Have a nice day Photo/Shutterstock
.

Nažalost, oticanje i pucketanje zglobova i nije tako retka pojava, a ako ste se pitali zašto se to događa i kada je vreme da posetite lekara, nastavite da čitate.

Dr Kim L. Stirns pojasnila je za kliniku Klivlend: "Kako starimo tako i naši zglobovi proizvode više buke, a razlog može da bude taj što je većina vaše hrskavice potrošena, a to je upravo prirodan proces starenja. Površine postaju malo grublje i ta buka koju čujete je ustvari posledica trljanja zgloba o zglob“.

Upravo su te, male, promene i čudni zvukovi koji se javljaju, najmanji razlog za brigu. Samo kada se uz njih javlja i jak bol ili otok, tada je vreme da se malo posvetite problemu, uz pomoć stručnjaka.

Prema rečima lekara, kada zglobovi "iskaču" bez ikakvog osećaja bola, može da se radi samo o otpuštanju gasova iz zgloba što će i uzrokovati pojavu tog zvuka. Kako se zglob sastoji i od tri glavna mišića, ponekad se mogu pomeriti zbog pokreta. Zvuk koji se javlja može da bude i posledica navedenog. Ukratko, taj zvuk može da bude posledica pomeranja ligamenata ili kosti, što je sasvim normalna pojava radi svakodnevne upotrebe istih.

PUCKETANJE U ZGLOBOVIMA MOŽE SAMO DA ZNAČI DA IMATE STEGNUTE MIŠIĆE

Razmišljate o tome na ovaj način – kada ste zagrejani, manje su šanse da ćete se povrediti kada vežbate. Isto tako, izvođenje teških vežbi bez prethodnog zagrevanja može da prouzrokuje određene probleme. Isto se odnosi i na samo hodanje. Ako zglobovi pucketaju dok izvodite razne pokrete, to samo može da bude posledica nezagrejanih mišića, pojasnili su stručnjaci s klinike Klivlend.

Kako biste izbegli pojavu tih zvukova, pružite im malo nege.

"Kažemo da je kretanje jednako podmazivanje. Što se više krećete to će se telo bolje 'podmazati'", dodao je lekar i pojasnio da samo sedenje bez kretanja znači i da se tečnost unutar zgloba ne pomera, a što ste pak aktivniji, zglobovi će se više podmazivati.

No, ako se zvuk javlja uz oticanje, to je već sasvim druga priča. Stručnjaci sa zdravstvenog portala "Healthline" pojašnjavaju da postoji stanje koje se naziva subluksacija tetiva, a uzrokovano je povredama peronealnog retinaculuma, dugim nervom koji drži tkivo na jednom mestu. Kada dođe do povrede, razne tetive mogu da se pomeraju i tako stvaraju buku, ali i bol. Dislokacija tetive može da se javi kao oticanje, upala, ali i pojavom masnica na bolnom mestu. Važno je, kada je zvuk popraćen osećajem bola, da posetite lekarima.

Ako vam smeta sam zvuk, možete pomoći sebi nežnim pokretima i vežbama istezanja, ali imajte na umu da se verovatno radi samo o tome da zglob pokušava da se namesti tako da bi vama olakšao kretanje.

VEŽBE ISTEZANJA ZA ZGLOBOVE

"Ako smanjimo količinu kretanja u našem telu dolazi do skraćivanja u mišićnom sistemu i smanjenja elastičnosti i mobilnosti zglobova", pojasnio je Marko Šola, mag. cin. i DNS terapeut i trener, te preporučio parvežbi koje će vam pomoći.

#1. Iz stojeće pozicije podignite jednu nogu, pa je obuhvatite rukama za gornji deo potkolenice. Privucite koleno prema grudima i zadržite tri sekunde. Nakon toga, opustite nogu bez da je spuštate na podlogu, savijte je u kolenu, a rukama uhvatite za skočni zglob. Privlačite petu zadnjici i istovremeno ne uvijajte leđa, već blago podvlačite karlicu za bolje istezanje pregibača kuka. Ponovite istezanje tri puta s obe noge. Po potrebi se oslonite jednom rukom na zid ili sto.

#2. Spustite se u poziciju iskoraka s desnom nogom napred, oslonjenom punim tabanom, te savijenom u kolenu pod 90 stepeni. Leva noga ostaje ispružena i oslonjena na vrh tabana i prste. Ruke oslonite na pod i izdužite kičmu u smeru glave. Desnu ruku dignite s podloge i usmerite je prema plafonu, a telo zarotirajte u istom smeru. Zadržite nekoliko sekundi, zatim spustite desnu ruku i isto ponovite s levom. Zamenite noge i ponovite vežbu na drugu stranu. Ako vam je preteško, spustite koleno leve noge na podlogu, i/ili ruke stavite na povišenje od 20 cm (mali sto ili stepenicu)

KAKO MOŽETE DA POMOGNETE SAMI SEBI AKO SE JAVI UMEREN BOL?

1. Tople obloge: Ako stavite nešto toplo na bolno mesto, bol će popustiti. Električni jastučići na zagrevanje ili potapanje zglobova u toploj vodi mogu da olakšaju bol, smanje ukočenost i opuste napete mišiće. Nekima pomaže i naizmenično potapanje nadlanica u toploj pa u hladnoj vodi.

2. Budite aktivni: Ako vreme najviše volite da provodite ležeći ispred TV ekrana, zglobovi vam neće biti zahvalni jer vežba pomaže pri podmazivanju zglobova i tako sprečava bol.

3. Vitamini topivi u mastima: Optimalna ishrana je uvek najbolji izbor, koje god stanje da vas muči, a vitamini toplivi u mastima (vitamin A, D, E i K) ipak zaslužuju dodatnu pažnju. Jedno istraživanje pokazalo je da je nedostatak vitamina D češći kod bolesnika s artritisom. Druge studije pokazale su pozitivne efekte vitamina E. Za zdravlje su potrebni svi vitamini koji će ublažiti upalne procese. Avokado, kokosovo i maslinovo ulje, riba i orasi, samo su neke od namirnica koje ih sadrže, a vi bi trebalo da ih uvrstite u ishranu.

4. Pomoć iz prirode: Istraživanja pokazuju da ekstra devičansko ulje deluje poput ibuprofena, a možete ga utrljati na bolna područja i nežno masirati. Kurkuma je takođe odlična pomoć iz prirode a sadrži kurkuminoid koji smanjuje količine enzima koji uzrokuju upale. Od kurkume možete da napravite obloge, piše Ordinacija.hr.