OVE ČETIRI namirnice ne bi trebalo da jedete na PRAZAN ŽELUDAC

Često vam je neprijatno zbog zvukova koje vaša creva proizvode? Da li ste se ikad zapitali zbog čega vam doručak ne "legne" dobro ili zašto ponekad vaša probava radi "sto na sat"? Ukoliko imate problema sa želucem i probavom, pokušajte da izbegavate ove namirnice na prazan želudac!

Ilustracija, foto: MaraZe/Shutterstock
Ilustracija, foto: MaraZe/Shutterstock
.

1. Sirovo povrće

Sirovo povrće je zdravo i bogato vitaminima i mineralima. Ipak, ne preporučuje se za doručak jer sirovo povrće je pravi izazov za vašu probavu, posebno kad ga konzumirate na prazan želudac, piše Avaz.

2. Jogurt

Ako imate osetljiv želudac, doručak koji uključuje jogurt, mogao bi teško da vam "padne". Naime, jogurt sadrži zdrave mlečne bakterije koje, nažalost, ne stižu do creva jer ih prazan želudac ubija svojom kiselinom. Šta pomaže? Dovoljno je konzumirati po neki orašasti plod, parče avokada ili kašiku pahuljica, čisto da želudac ne bude prazan.

3. Banana

Banana na prazan želudac naglo podiže nivo šećera u krvi, ali isto tako taj nivo veoma brzo pada. Posledica toga mogu da budu nagli napadi gladi tokom dana.

4. Citrusi

Čaša sveže ceđenog soka od narandže? Zvuči zdravo, ali na prazan želudac može da izazove gorušicu. Jedini izuzetak je voda pomešana s limunom jer je limunov sok podosta razređen.