Ova konzervirana hrana može ozbiljno da naruši vaše zdravlje

Konzervirana hrana je odlična opcija kada vam je potreban brz obrok ili užina. Međutim, ušteda vremena ne bi trebalo da bude na štetu vašeg zdravlja.

Izvor: Klix.ba/N.O.  |  
Ilustracija Foto: FabrikaSimf/Shutterstock
Ilustracija Foto: FabrikaSimf/Shutterstock
.

Iako vam ove konzerve mogu uštedeti vreme u kuhinji, verujemo da ćete biti iznenađeni zabrinjavajućim sastojcima u nekim "popularnim" proizvodima. Kada definišete konzerviranu stavku kao "nezdravu", postoji nekoliko faktora koji dolaze u obzir. Količina natrijuma, dodatog šećera, trans i zasićenih masti i kalorija pomažu u određivanju nutritivne vrednosti proizvoda. Pored toga, aditivi, konzervansi, boje za hranukao i drugi sastojci mogu odrediti kako konzervirani proizvod utiče na vaše zdravlje.

Zato nije na odmet da znamo koja konzervirana hrana treba da se izbegava u širokom luku.

Pasulj

Nutricionisti ističu da treba biti oprezan kada je u pitanju kupovina gotovog pasulja iz konzerve. Konzervirani pasulj je često pun zasićenih masti, šećera i nepotrebnih dodataka.

Supe

Mnoge supe u konzervi sadrže previše soli. Jedna studija Kanadskog instituta za zdravstvena istraživanja (CIHR) pokazuje da kondenzovane supe spremne za serviranje imaju neke od najviših nivoa natrijuma u ​​kanadskoj pakovanoj prehrambenoj industriji. Ista studija je takođe otkrila da je supa jedan od najvećih doprinosa natrijuma u ​​kanadskoj ishrani – zajedno sa konzerviranim i kiselim povrćem.

Testenina

Prethodno kuvana testenina u sosu je jedna od najnezdravijih konzerviranih namirnica. Puna je šećera i soli — što je, nažalost, deo zašto ima tako dobar ukus.

Na primer, konzerva špageta sadrži 1.070 mg natrijuma i 20 g šećera. To je 46 odsto preporučenog unosa soli i 20 odsto više od preporučenog unosa šećera.

Voće u sirupu

Banka hrane Vaterlo preporučuje izbegavanje konzerviranog voća upakovanog u sirup zbog visokog sadržaja šećera. Konzervirano voće u laganom sirupu sadrži 21 odsto vašeg dnevnog preporučenog unosa šećera, a sve preko 15 odsto je zaista mnogo, navode stručnjaci.