OPREZ: Promene na grudima ukazuju na ozbiljne zdravstvene probleme

Iako se većina promena na grudima vezuju za menstrualni ciklus, one mogu ukazivati i na mnogo ozbiljnije probleme. U nastavku vam predočavamo šta sve promene na grudima mogu govoriti o vašem zdravlju.

.

Pratite nas i na Viberu!

Uvećanje grudi

Ili ste se udebljali ili ono može ukazivati na dolazak menstrualnog ciklusa, reakciju na novi kontracepcijski tretman ili trudnoću.

Naglo smanjenje grudi

Pošto su grudi pune masnog tkiva, a mršavljenjem se ono smanjuje, tako da vam se grudi smanjuju sa skidanjem viška kilograma.

Takođe, može označavati i period ovulacije koji dolazi nakon završetka menstrualnog ciklusa i tada je reč o nagloj promeni hormona.

Jedna dojka veća od druge

Može označavati prirodnu asimetriju dojki koja je uobičajna kod većine žena, a najviše dolazi do izražaja tokom PMS.

Takođe, nažalost može ukazivati na rak dojke. Kada dojka počinje značajno da menja oblik to može upućivati na abnormalne promene u tkivu dojke. Ako primetite takve promene, potražite pomoć lekara.

Kvržice na aureoli

Najčešće su to promene na bradavicama, a pošto je uloga dojki proizvodnja mleka, sitne kvržice označavaju završetke žlezdi. One se tokom PMS mogu povećati i biti mnogo izražajnije.

Ako je jedna kvržica veća na aureti, to može ukazivati na cistu koje ja benigna, ali je svakako treba kontrolisati. Može upućivati na tumor. Ako primetite promene unutar dojke, posebno one koje se mogu uočiti golim okom ili ih možete napipati, odmah prijavite ginekologu.

Svrab bradavica

Može upućivati na alergijsku reakciju na sredstvo za tuširanje ili tkaninu. Obavezno operite novi brushalter  ili odeću pre prvog nošenja.

Pošto hormonske promene u organizmu mogu izazvati svrab i osetljivost bradavica, ono može ukazivati na dolazak menstrualnog ciklusa.

Može upućivati na karcinom bradavica, što je retko, ali dolazi uz druge propratne simptome poput suve kože bradavice i žućkastog/crvenkastog iscetka. 

Grudasto tkivo u dojci 

Možda je reč o proširenim mlečnim kanalima – mastopatiji koju uzrokuju hormonske promene pre menstruacije i stres.

Takođe, može ukazivati na prisutnost cisti ili dobroćudnih tumora (fibroma). Međutim, u slučaju da promene postaju sve izraženije, posetite ginekologa.

NAPOMENA: Savetujemo vam da odmah kada primetite svaku promenu na ovom delu tela, obavezno odete na lekarski pregled. 

Izvor: zadovoljna.hr