Obratite pažnju na jednu stvar: Da li je ZDRAVO da se UMIVATE TOKOM TUŠIRANJA?

Prilikom tuširanja i kupanja, mnogim osoba je sasvim prirodno da operu i lice. Međutim, ova na izgled uobičajena navika mogla bi naškoditi koži vašeg lica.

Izvor: Klix.ba/L.R.  |  
Ilustracija Foto: Subbotina Anna/Shutterstock
Ilustracija Foto: Subbotina Anna/Shutterstock
.

Pranje lica toplom vodom pod tušem izgleda sasvim prirodno, ali postoje mišljenja koja navode da na taj način možete ukloniti prirodna ulja, koja vašu kožu održavaju hidratiziranom i sjajnom.

"Healthline" je pronašao mišljenja da dugim tuširanjem toplom vodom takođe izlažete svoju kožu visokim temperaturama, a to može izazvati iritaciju kože, akne, a spominje se i da budemo na oprezu zbog bakterija koje se nalaze u kupatilima.

Ipak, dve dermatološkinje Ajvi Li i Abigejl Džejms navode da su ovo ipak mitovi. Napominju da je najbolje biti oprezan tokom pranja lica pod tušem i da ovde ključnu ulogu igra temperatura vode.

"Navodni rizik je da vruća voda dehidrira kožu, toplina od vruće vode i pare može proširiti i popucati osetljive krvne sudove u koži, a bakterije u kupatilu mogu da p ovećaju rizik od infekcije. Međutim, nema naučnih dokaza koji bi potkrepili bilo koju od ovih tvrdnji", kaže dermatološkinja Ajvi Li.

"Para zapravo može pomoći u procesu čišćenja lica. Mnogi tretmani lica širom sveta koriste paru tokom procesa čišćenja lica jer omekšava sadržaj pora. To znači da čišćenje može biti delotvornije", kaže Džejms.

Ona ističe da se ovde zapravo radi o preferencijama. Svakako je bolje da osoba opere lice pod tušem nego da to nikako ne uradi. Važno je samo da pronađete koji će vam postupak nege kože najbolje odgovarati.