Mnogo ljudi voli pasulj, ali ga izbegava upravo zbog tog neprijatnog osećaja nadutosti. Ukoliko i vas muči sličan problem, nakon konzumiranja pasulja, možda da probate neke od sledeći saveta:

Utopite pasulj preko noći u vodu

Pošto je pasulj bogat skrobom i složenim šećerima, važno je da se "razbiju" te teško varljive komponente, kako bi se razgradile. Ako nemate vremena da pasulj ostavite preko noći u vodi, možete koristiti onaj konzervirani ili kuvajte ga u ekspres loncu.

Isperite ga pre pripreme

So se često koristi kao konzervans za mnohge konzervirane namirnice, a to može da sabotira hidrataciju u telu i dovesti do nadimanja,

"Ispiranje konzerviranog pasulja može smanjiti fitinsku kiselinu i polisaharide na pasulju", prenosi 24sata.hr.

Uzmijate probiotske dodatke

"Nadimanje je obično uzrokovano neravnotežom dobrih i loših bakterija u vašim crevima. Probiotska hrana i dodaci mogu pomoći jer se u creva unose zdrave bakterije koje su odgovorne za održavanje ravnoteže u mikrobiomu", ojasnila je doktorka funkcionalne medicine Ejmi Šah.

Pijte dosta vode

Konzumiranje vode nakon što jedete hranu bogatu vlaknima, poput pasulja, može pomoći u probavi i i smanjenju nadimanja, kažu stručnjaci. Ipak, treba paziti kada pijete i koliko.

"Previše tečnosti može da razredi probavne hemikalije koje su potrebne za razgradnu skroba. Možda je bolji savet da se uzimaju manji gutljavi vode tokom obroka", savetuje dr Šah.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.