Najpopularniji savet za mršavljenje je zapravo MIT? Istraživanje oborilo popularnu teoriju koja je BROJ JEDAN u borbi protiv neželjenih kilograma

Danas je na internetu dostupna nepregledna količina različitih saveta za mršavljenje i baš zbog toga nikako ne bi trebalo slediti neproverene planove ishrane, one u koje se često "kunu" ljudi na društvenim mrežama. Uz sve te dostupne preporuke, nekoliko njih se uvek iznova ponavlja pa ih manje više svi uzimamo zdravo za gotovo. Jedna od takvih teorija propoveda da, ako želimo da sprečimo gomilanje kilograma, moramo da jedemo više preko dana, a da izbegavamo hranu uveče.

Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
.

Ipak, jedna nedavna studija opovrgla je tu popularnu teoriju i otkrila da nam vreme obroka neće pomoći u održavanju telesne težine ili gubitku kilograma.

Ona kaže da vreme kada jedemo zapravo uopšte na to ne utiče, te da metabolizam naveče sagori jednak broj kalorija kao i ujutro. Ipak, studija je istakla jednu korist od jutarnjih obroka koja se može povezati s težinom; pa tvrdi da je dobro najesti se odmah ujutro jer je nakon toga manja verovatnoća da ćemo zbog gladi posezati za raznim grickalicama.

U sklopu ovog istraživanja sprovedenog u SAD, tokom četiri nedelje praćena je ishrana 16 muškaraca i 14 žena, a istraživači su posmatrali da li na njihovu težinu utiče u koje su doba dana uneli najviše kalorija.

Svaki učesnik dobio je isti zdravi meni, no pola njih je većinu kalorija morala da pojede ujutro, a druga polovina za vreme večere. Nakon dve nedelje grupe su se zamenile, pa je prva najviše jela uveče, a druga ujutro; a rezultati su pokazali da doba dana konzumiranja hrane nije imalo nikakav uticaj na gubitak kilograma. Naime, svi učesnici su svake nedelje gubili jednako, što znači da su ujutro i uveče trošili istu količinu energije.

- Ipak, učesnici koji su obilno doručkovali bili su zadovoljniji tokom dana, a apetit im je bio 'bolje kontrolisan' - rekla je za Mirror glavna autorka studije, profesorka Aleksandra Džonstoun, piše Večernji list.