Muči vas ALERGIJA NA POLEN? Evo kako da smanjite simptome NA PRIRODAN NAČIN

Proleće je doba godine kada se sve budi i cveta. Iako je taj proces u teoriji prelep, ljudima koji pate od alergije na polen stvara velike poteškoće u vidu svraba, kijavice, suznih očiju i otežanog disanja.

Foto: Altrendo Images / Shutterstock
Foto: Altrendo Images / Shutterstock
.

Polen je trenutno na najvišem nivou, a potiče i od drveća i od cveća i od sam trave. Kako onda da smanjite njegov učinak, bez nazalnih sprejeva i kapi za oči?

Vazelin

Više nego sama hidratantna krema, vazelin deluje kao barijera – zadržava polen da ga ne udahnete. Ali da bi to bilo učinkovito, vazelin bi trebalo naneti na unutrašnji deo nosa, odnosno sluzokožu i to svaki dan najmanje dve nedelje pre nego što očekujete da će simptomi početi.

Pčelinji polen

Mnogi se kunu da kafena kašičica meda dnevno smanjuje osjetljivost na polen i pomaže u ublažavanju simptoma alergije. Cvetni prah ili pčelinji polen proizvode pčele kada slete na cvet, a jedinstveni spoj sadrži niz hranjivih stvari, esencijalnih masnih kiselina i flavonoida koji jačaju imuni sistem i smanjuju upalu, potencijalno suzbijajući simptome na polensku alergiju. Preporučuje se da uzimate samo malu količinu praha, a važno je zapamtiti da se razlikuje od meda koji može sadržati i druge tvari.

Ananas

Tropsko voće je prepuno enzima zvanog bromelain koji se bori protiv upale kako bi se smanjio otok i iritacija prouzrokovana polenom i drugim sezonskim alergenima, piše Daily Mail. Ananas takođe sadrži vitamin C, a bromelain čak pomaže pri smanjenju simptoma astme kao što su kašalj i stezanje u grudima, sprečavajući iritaciju i upalu u celom disajnom traktu.

Čaj

Čaj ima antioksidativna svojstva koja mogu smanjiti upalu, a čaj od peperminta dobar je izbor, jer njegov jak miris može pomoći u čišćenju nosnih puteva. Takođe se predlaže da se čaj od kamilice koristi kao obloga za oči, za hlađenje natečenih, crvenih očiju.

Pre spavanja se obavezno istuširajte, kako biste isprali sav polen sa vaše kose i kože i stavite odeću na pranje. Još jedan savet je da izbegavate da sušite veš napolju, jer polen iz vazduha može da se zalepi za čistu odeću i da se zadrži na materijalima.