Muče vas masne naslage na stomaku? PROBLEM je u ovih 5 NAVIKA!

Previše masnoće na području stomaka smatra se veoma opasnom za zdravlje srca, a osim toga, mnogima je najgora noćna mora...

Muče vas masne naslage na stomaku?, foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
Muče vas masne naslage na stomaku?, foto: Evgeny Atamanenko/Shutterstock
.

Čak su i mršave osobe u opasnosti od razvoja bolesti srca ako na području stomaka imaju višak masnoće. Prisutnost ove masti u organizmu povezana je sa otpuštanjem proteina koji uzrokuju upale, a može doći i do oštećenja arterija i jetre, te promene načina na koje telo koristi šećer i masnoće.

Zašto "napadaju" stomak?

1. ŽIVITE POD STRESOM
Možda vam zvu​či kao laž, ali stres zaista uzrokuje gojenje. Sva ta anksioznost može da stvori višak kortizola, hormona koji podstiče organizam na "skladištenje" masnoće. Pokušajte da uzmete pauzu od par minuta nakon sat vremena posla, usmerite se na disanje i opuštanje tela.

2. POGREŠAN ODABIR NAMIRNICA
Smanjite unos ugljenih hidrata kako biste smanjili unos kalorija, te šećera koji se pretvaraju u masne naslage. Iz ishrane potpuno izbacite brzu i masnu hranu, a jedite više povrća, voća i hranu bogatu vlaknima. Ishrana siromašna vlaknima jedan je od uzroka gojenja.

3. ALKOHOL
Sam po sebi, alkohol nema masnoća, ali njegovom apsorpcijom se usporava metabolizam, što ga čini velikim neprijateljem osoba koje pokušavaju da paze na svoju liniju. Kako on usporava razgradnju masnoća, one se talože na području stomaka, barem su tako proces povezali naučnici.

4. MANJAK AKTIVNOSTI
Poslednjih decenija ljudi su sve manje aktivni, pa se primećuje p​o​rast broja gojaznih osoba, uključujući i područje oko stomaka.

Osim klasičnih trbušnjaka koji će se pobrinuti za ravan trbušni mišić, tj. onaj koji učestvuje u održavanju uspravnog stava i disanju, kako biste postigli rezultate, trebalo bi da poradite na vašim "core" mišićima, odnosno grupi mišića oko područja trupa i karlice. Oni pružaju stabilizaciju i potporu našem telu, sastoje se od grupe trbušnih i leđnih mišića i neophodni su za rotaciju tela i gotovo sve pokrete trupa.

5. MENOPAUZA
Tokom menopauze ženama se usporava metabolizam i tu nema pomoći. Masne naslage oko struka žena koje su ušle u menopauzu jeste odgovor tela na pad hormona estrogena. U menopauzi se događa da se skladištenje masnih naslaga sa bokova pomeri na područje struka, piše Ordinacija.