Malo poznati saveti za bezbrižnu trudnoću

Bezbrižna trudnoća je jedan od najlepših perioda. Magija stvaranja novog života ima neprocenjivu važnost, i saveti mogu imati jak značaj tokom trudnoće.

PR
Ilustracija, foto: Depositphotos/Shebeko
Ilustracija, foto: Depositphotos/Shebeko
.

Bezbedna i bezbrižna trudnoća je nešto čemu teže brojni roditelji, ne kaže se džabe za trudnoću da je reč o drugom stanju. Neke stvari se mogu raditi tokom trudnoće, dok druge navike treba menjati. Prilagođavanje je nešto što očekuje brojne parove. Mnoge navike koje su ranije bile dozvoljene, u trudnoći ne bi trebalo da se primenjuju. Pojedine stvari su opšte poznate, dok se o drugima manje priča. Zdravlje zuba je bitno, kao i njihov izgled!

Izbeljivanje zuba pomaže ulepšavanju osmeha. Lepi, zdravi, negovani zubi su cilj čak i kod drugog stanja. Problem koji se može javiti kod mnogih, tokom ovog perioda jeste pogoršanje zuba. Zubobolja, karijes, promene u boji su samo neki od problema koji su mogući kod trudnica. Rešenja za takve situacije su moguća, uz pravilan savet i redovnu negu.

Kada je dete na putu može se desiti da čak i klasične metode (poput izbeljivanja zuba), nekad treba izbegavati. Telo, i reakcije na određene intervencije, mogu se promeniti tokom trudnoće, zbog hormona, zbog čega se tretmani često mogu odlagati. Preporučljivo je vođenje računa o kvalitetu zuba, izbegavati situacije gde se mogu oštetiti.

Nedostatak kalcijuma se može desiti prilikom ovog perioda, pa je dobro uzimati suplemente, i posebno obartiti pažnju na kvalitet ovog dela. Zubi mogu ubrzano početi da gube na jačini, gustini, kvalitetu, pa su redovne kontrole stomatologa veoma bitne. Preporuka je da se u ovom periodu očuva zdravlje zuba, a izbeljivanje je nešto je najsigurnije ostaviti za period posle porođaja. Saveti o bebama i trudnoći treba da budu iz proverenih izvora

Tokom tako srećnog perioda, kao što je očekivanje potomstva, mnogi se trude da se maksimalno posvete tome što će dočekati još jednog člana porodice. Ponekad se parovi previše zaokupe i raspitaju o svemu što ih očekuje u tom periodu. U današnjoj eri informacija, jako je bitno razlikovati koji su saveti relevantni, a koji ne. Najbolje je da saveti o bebama i trudnoći potiču od nekog stručnog lica, kao što je dr Pilar.

Stručnjaci mogu dosta pomoći u olakšavanju poteškoća i smirivanju budućih roditelja. Mnogi su upućeni u načine na koje se mogu olakšati tegobe ili ublažiti simptomi koji se javljaju tokom trudnoće, ali i nakon nje. Zatezanje kapaka? Može, ali posle trudnoće!

Zatezanje kapaka je dobro rešenje za supuštene kapke , ali nakon trudnoće. Drugo stanje je period kada se javljaju brojne promene na telu. Određeni vidovi promene fizičkog izgleda su očekivani, poput dobijanja na kilaži, većih kukova, stomačića, ali postoje i one o kojima se ne govori toliko. Pojedini slučajevi pomalo čudnih promena na telu tiču se lica, tačnije očnih kapaka. Promena težine može dosta uticati na pojavu spuštenih kapaka. Kvalitet kože se može promeniti tokom trudnoće, što može dovesti do opuštanja baš na navedenom predelu.

Kako je trudnoća jako specifičan period, zatezanje kao metoda rešavanja spuštenih kapaka, primenjuje se tek nakon porođaja. Radi izbegavanja zdravstvenih komplikacija, i neželjenih efekata, ovakve metode se ne primenjuju dok je osoba trudna. Problem sa opuštenom kožom kapaka može se korigovati na druge načine tokom tih devet meseci. Šminka, kao način korekcije ovog problema, može dati rezultate prikrivanja takvog nedostatka.

Ne daje svaki metod šminkanja isti efekat, zbog čega za prikrivanje opuštenih kapaka ne bi trebalo koristiti bilo kakve načine ulepšavanja. Dosta zavisi i od kvaliteta same šminke, kozmetike koja se koristi kao prevencija, ali i od same težine problema. Što je koža u lošijem stanju, i poseduje manju količinu elastina i kolagena, veća je verovatnoća da će opušteni kapci ostati i nakon porođaja.

Za prikrivanje nesavršenosti kao što je opuštena koža, mogu se koristiti sredstva koja imaju zatezujući efekat. Podizanje i ulepšavanje kože na taj način omogućavaju da predeo oko očiju deluje mlađe i da se prikriju efekti starenja, ako opušteni kapci opstanu i nakon rođenja deteta, može se razmišljati o opciji zatezanja kapaka. Bezbrižna trudnoća znači dobru pripremu za bebu

Spisak stvari za bebu spada među prve obaveze koje bi budući roditelji trebali da obave. Sama novost da će novi član porodice doći na svet može biti velika radost, ali podrazumeva i neophodne pripreme. Kako se približava termin, tako spisak postaje sve duži, od najosnovnijih stvari (krevetac, kadica, kolica, flašice, pelene), do malo opširnijih, i možda ne toliko neophodnih (sterilizator, bebi alarm), spisak može značiti priličan udarac na budžet. Baš zato je bitno napraviti ga - kako se ne bi novac trošio na suvišne stvari.

Bezbrižna trudnoća i period nakon nje su cilj svih roditelja. Roditeljstvo nije nešto što se može isplanirati do najmanjeg detalja. Pojedine stvari, koje se dešavaju u ovom periodu, su haotične i nepredvidive. Iako se mnogi možda osećaju usamljeno, “čudne” stvari se dešavaju kod velikog broja ljudi.

Održavanje trudnoće, vođenje računa o zdravlju i dobra priprema za bebu su nešto što dosta može olakšati drugo stanje.