KOVID-19 ZAHVATA PANKREAS? Ovo bi moglo da objasni zašto se javljaju simptomi slični dijabetesu!

Kovid-19 može da zahvati pankreas u teškim slučajevima tako da virus zarazi beta ćelije koje proizvode insulin, pokazala je nemačka studija.

Ilustracija, foto: SamaraHeisz5/Shutterstock
Ilustracija, foto: SamaraHeisz5/Shutterstock
.

Pankreas ima dva zadatka – da proizvodi enzime važne za probavu i da otpušta hormon insulin i glukagon koji regulišu nivo šećera u krvi.

Otkriće bi objasnilo simptome slične dijabetesu

Naučnici univerzitetske bolnice u nemačkom gradu Ulmu kažu da bi njihovo otkriće moglo da objasni simptome slične dijabetesu otkrivene kod nekih pacijenata koji su teško pogođeni bolešću izazvanom novim korona virusom.

Takođe bi moglo da objasni pogoršanje metabolizma šećera kod osoba koje boluju od dijabetesa i koje su zaražene virusom.

Novi podaci "identifikuju pankreas kao metu zaraze virusom SARS-CoV-2 i sugerišu da bi zaraza beta ćelija mogla da doprinese metaboličkom poremećaju uočenom kod obolelih od kovida-19", navode autori istraživanja. Rezultati studije objavljeni su nedavno u časopisu "Nature Metabolism".

Infekcije virusom traju duže nego što se pretpostavljalo

Naučnici sa Univerziteta "Kiel" ranije su izvestili u časopisu o slučaju 19-godišnjeg muškarca koji je počeo da pati od dijabetesa nakon što je zaražen virusom.

Jedan od autora studije u Ulmu Martin Vagner kazao je da je bilo više slučajeva poremećenog nivoa šećera u krvi kod obolelih od kovida-19. Naučnici su izložili tkivo gušterače virusu kako bi utvrdili da li može da bude zaraženo.

Analizirana su i tela preminulih od bolesti i utvrđeno je da su proteini virusa bili u pankreasu i kad ih više nije bilo u plućima. Istraživanje je pokazalo da novi korona virus zaražava ćelije gušterače, menja njihov oblik, ometa njihove gene i njihovu funkciju.

To pokazuje da su infekcije virusom češće i traju duže nego što se ranije pretpostavljalo, kaže Vagner, prenosi net.hr.