Kon o omikronu: "Treba sačekati tri nedelje"; Šekler iznerviran: "Pa šta ako ima 32 mutacije?"

Omikron, novi soj kovida je Frankenštajn, najveći izazov od početka pandemije, sa čak 50 mutacija, upozoravaju mikrobiolozi

Foto: Prva Tv
Foto: Prva Tv
.

Pre nekoliko dana je objavljeno da se pojavio i novi soj koronavirusa, koji ima više od 50 mutacija, čak 32 na spajk proteinu i koji mnogi nazivaju najgorim dosad.

Proizvođači vakcina tvrde da im je potrebno 100 dana da naprave vakcinu protiv novog soja.

O novom soju, koji su mnogi virusolozi nazvali Frankenštajnom, u Jutru TV Prve razgovarali su epidemiolog doktor Predrag Kon i mikrobiolog i virusolog doktor Milanko Šekler.

"Jasno upozorenje je da se ne sme tek tako ignorisati. Virus je otkriven 11. novembra, i veoma brzo je dobio ovaj zabrinjavajući naziv", kaže Kon o navodima da je u pitanju Frankeštajn i da sadrži 32 mutacije samo na spajk proteinu.

"Mi ćemo pratiti situaciju", kaže on i dodaje da trenutno nema razloga za paniku.

"Jasno je da će nadzor da se pojača prema ugroženim zemljama i da se ponovo sprovodi kućni karantin", kaže Kon.

S druge strane, dr Šekler je bio vidno iznerviran epitetima koji su dati novom soju virusa za tako kratko vreme. Kako kaže, potrebno je da prođe vreme da bismo znali nešto više.

"Ako SZO upozorava da nema dovoljno podataka, da ima dosta mutacija, ali da ne možemo da utičemo kako će te mutacije da utiču na prenosivost virusa, zašto onda tako ne prenosimo u medijima", kaže virusolog doktor Milanko Šekler vidno iznerviran u jutarnjem programu, jer kako kaže digla se velika frka i panika, a informacija još uvek nema.

"Nemamo informacije da ima veće smrtnosti, da je promenjena klinička slika. Imamo podatke da su mnogi slučajevi asimptomatski", kaže Šekler.

"Pa šta ako ima 32 mutacije?", dodaje on na pitanje o brojnim mutacijama tačnije čak 50, od kojih je 32 na spajk proteinu.

Doktor Predrag Kon se slaže sa Šeklerom da nema mesta panici i da je potrebno da prođe još vremena kako bismo imali više informacija.

"Treba sačekati tri nedelje", rekao je Kon.

"Ja se izvinjavam ako sam bio preenergičan. Nije mi namera da dižem tenziju, nego da je spuštam", kaže Šekler.

"Moja poruka je da je najbolja zaštita od omikrona da se vakcinišete", rekao je na kraju gostovanja doktor Šekler.

Izvor: B92