Kompanija Fajzer pokrenula klinička ispitivanja antikovid pilule

Farmaceutska kompanija Fajzer saopštila je danas da je pokrenula veliko kliničko ispitivanje tablete protiv koronavirusa, koja bi bila namenjena smanjenju rizika od infekcije kod osoba čiji su članovi porodice zaraženi tim virusom.

Ilustracija, foto: Zety Akhzar/Shutterstock
Ilustracija, foto: Zety Akhzar/Shutterstock

Nekoliko kompanija, kao što su Merk i Roš, rade na proizvodnji takve vrste antivirusnih lekova. Ti lekovi bi mogli da spreče i razmnožavanje virusa u organizmu.

Takav lek bi mogao da ima dvostruku namenu – da zaraženim pacijentima smanji rizik od dobijanja ozbiljnijih simptoma, ili da bude kao prevencija kod osoba koje su u bliskom kontaktu sa inficiranim.

"Verujemo da bi ovaj tretman mogao da pomogne u ranom zaustavljanju razmnožavanja virusa, potencijalno bi mogao da spreči širenje zaraze kod ljudi koji su u kontaktu sa inficiranim osobama, ili da uspori početak infekcije", izjavio je naučnik Fajzera Mikael Dolsten.

Prema njegovim rečima, taj lek bi bio komplementaran vakcinama protiv koronavirusa.

Lek, nazvan za sada šifrom PF-07321332, osmišljen je kao pilula koja bi se pila sa čašom vode.

Naučnik je rekao da, ukoliko se pokaže efikasnim, lek bi mogao da se daje uz male doze drugog leka – ritonavira, koji se koristi protiv virusa HIV-a.

Izvor: Beta, B92.net