Koju HRANU MORATE DA IZBEGAVATE kad ste bolesni? Samo pogoršavate simptome...

​U momentima kada se osećate malaksalo, zbog toga što ste se razboleli, poslednje što želite jeste da vam od hrane koju volite bude gore. Eksperti navode kako različiti simptomi i bolesti različito “prihvataju” hranu, tako da nije isto da li ste pojeli piletinu dok imate prehladu ili kada imate problem sa stomakom.

Izvor: hayat.ba  |  
Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
Ilustracija Foto: Andrey_Popov/Shutterstock
.

Uz ovaj mali kompas saveta, možete pomoći vašem organizmu da lakše pobedi ili da mu samo još više odmognete ukoliko je želja jača od razuma.

UPALJENO GRLO

Najbolja hrana: Pokušajte da održite grlo vlažnim tvrdim bombonima i pijete mnogo tečnosti. Meka, kremasta hrana kao što su krem supe, pire krompir, jogurt pa čak i kajgana može biti podnošljivija za jelo sa upalom grla.

Najgora hrana: Izbegavajte tvrdu i hrskavu hranu kao što su čips ili orasi. Kiseli sokovi, kao sok od pomorandže, sok od grožđa i limunada, takođe mogu da iritiraju upalu grla.

MALAKSALOST

Kristin Artur, internista u medicinskom centru u Kaliforniji, objasnila je da “za opšte bolove u mišićima, hrana koja sadrži magnezijum ili kalcijum može da pomogne u ublažavanju bolova”.

Najbolja hrana: Dobri izvori magnezijuma su zeleno lisnato povrće, orasi, semenke, sušeni pasulj i cela zrna. U međuvremenu, hrana bogata kalcijumom uključuje konzervirani losos, jogurt, lisnato povrće i sok od pomorandže obogaćen kalcijumom.

Najgora hrana: Sve što vas dehidrira može pogoršati bolove u mišićima, posebno alkohol i kofein.

GLAVOBOLJE

Dehidracija je jedan od vodećih uzroka glavobolje, zato probajte prvo da se fokusirate na to.

Najbolja hrana: Voda i druge tečnosti su najbolji izbor.

“Popijte flašu vode i sačekajte 20 minuta da vidite da li vam je bolje”, navodi dr Artur. Kofein je poznat po tome što vas isuši, ali hronično, male doze mogu povremeno da pomognu u ublažavanju migrene kod nekih ljudi.

“Ali za svaku šoljicu čaja ili kafe, popijte jednaku količinu vode da biste izbegli dehidraciju”, rekao je dr Artur.

Najgora hrana: Ljudima koji svakodnevno imaju glavobolje savetuje se da ne konzumiraju kofein. Iako je potrebno više istraživanja, druga hrana za koju se veruje da izaziva glavobolju uključuje veštačke zaslađivače, stare sireve (plavi, na primer) koji sadrže tiramin, plus crno vino i prerađeno meso.

PREHLADA

Najbolja hrana: Stručnjaci su preporučili “zlatno mleko”, koje uključuje kurkumu, začin poznat po svojim antiinflamatornim svojstvima.

Najgora hrana: Preskočite začinjenu hranu i šećer, koji mogu da pogoršaju simptome, govore eksperti.