Koji su najbolji proizvodi za bebe i decu za leto?

Koliko je dečija koža osetljiva, verovatno znaju svi roditelji. Posebno u toku toplijeg perioda godine, kada je potrebno zaštititi je od negativnog uticaja koje Sunce ima.

PR
Foto: Alena Ozerova/Shuttrstock
Foto: Alena Ozerova/Shuttrstock
.

Upravo zato su dobri namenski proizvodi za bebe i decu u vidu krema za sunčanje sa visokim faktorom UV zaštite. Naravno, nije dovoljno samo da se koriste takvi proizvodi, već i da mališani ne budu izloženi sunčevim zracima u određenim periodima dana, što neretko mnogi roditelji zaboravljaju, pa dečija koža postane crvena i deca nervoznija.

Da bi se to izbeglo i da bi letovanje proteklo u najboljem mogućem redu, makar po pitanju sunčanja, valjalo bi dete izlagati Suncu samo u toku jutarnjih časova i poslepodnevnih. Ali šta raditi u ostalim periodima dana, pitanje je koje muči mnoge roditelje. Jedino što tada treba imati na umu jeste da je mnogo bolje ne izlagati dete Suncu u period između 10 i 16, odnosno 17 časova, nego se oglušiti o to nepisano pravilo, a onda muku mučiti sa crvenilom ili opekotinama na koži deteta.

Proizvodi za bebe i decu

.

Kada su mališani u pitanju, svakako moramo dobro raspitati koji su to najbolji proizvodi za bebe i decu, koji odgovaraju detetovoj koži, nisu agresivni i klinički su ispitani. Uvek poklonite poverenje proverenim brendovima ili proizvodima u koje ste stekli već poverenje.

U tom smislu treba najpre dobro razmotriti ponudu proizvoda namenjenih zaštiti dečije kože od sunca, te najpre isprobati koji od njih najviše odgovara detetu.

Bitno je takođe imati na umu i to da su u pitanju proizvodi, koji u većini slučajeva ne izazivaju alergiju kod beba i dece. Ali, sama činjenica da je koža mališana izuzetno osetljiva dovodi do toga da bi svakako najbolje bilo najpre isprobati na detetovoj koži da li mu konkretni preparat prija ili ne, kako ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

Kreme za sunčanje za decu

.

Ukoliko želite da zaštitite kožu od Sunca uz kreme za sunčanje, morate znati da to neće biti dovoljno kada su u pitanju bebe i deca. Tačnije, nećete moći potpuno da zaštitite detetovu kožu čak i ako nanesete odgovarajuću kremu za sunčanje sa visokim faktorom zaštite, a ipak odete na plažu u periodu dana kada se to ni u kom slučaju ne preporučuje.

I nemojte da vas zavara to što dete možda neće biti na plaži, nego u vodi u tom period, jer je prilično izvesno da će trpeti posledice njegova koža, ukoliko ga izložite suncu u tom periodu.

Dakle, najbolja zaštita svakako jesu kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom, ali i neizlaganje suncu u periodu između deset sati izjutra i četiri, odnosno pet sati popodne.

Propolis kapi su obavezne

.

I mada nema spora da je u toku letovanja najvažnije zaštititi detetovu kožu od negativnog dejstva sunčevih zraka, valjalo bi obratiti pažnju i na još nešto.

Nije tajna da se mališani tokom letnjeg odmora često susreću sa različitim infekcijama, a najpre onima koje se odnose na gornje disajne puteve. Zato su propolis kapi obavezan deo prtljaga, ukoliko roditelji žele zaista na miru da provedu letnji odmor na odabranoj destinaciji.

Pored toga što mogu pomoći mališanima da se izbore protiv upale bilo grla, bilo usne duplje, propolis kapi su poznate i kao odlično prirodno sredstvo za jačanje imuniteta, te se smatraju dobrim i u slučaju prehlade.