Kefir je moćan prirodni probiotik koji jača imunitet i čuva zdravlje: Ali važno je da ga pijete u OVO doba dana

Kefir je poznat kao "eliksir mladosti", snažno jača imunitet i štiti od bolesti, ali veoma je važno kada ga pijete.

Foto: SewCream/Shutterstock
Foto: SewCream/Shutterstock
.

Kefir je zdrav napitak pun probiotika, zdravih kvasaca, vitamina, minerala i hranjivih sastojaka koji su korisni za zdravlje. Ali, lekari ističu, veoma je važno u koje vreme ga pijete kako biste maksimalno iskoristili njegove prednosti.

Kada je najbolje da se pije kefir?

Poznato je da su fermentisani mlečni proizvodi riznica aminokiselina, odnosno proteina, koji pomažu kod pravilne igradnju mišića i tkiva u celom telu.

- Ovi sastojci su posebno potrebni deci koja rastu i organizmima koji se oporavljaju. Za razliku od mleka, kefir ima veliku prednost - njegovi proteinski lanci su kraći, pa se lakše i brže vare", objašnjavaju nutricionisti klinke Mejo.

Lekari ističu da je kefir najboilje piti ujutru, na prazan stomak, kao i pre spavanja. U prvom slučaju poboljšava varenje, a u drugom potiskuje osećaj glasi i preko noći “puni” creva korisnim bakterijama.

Za podmlađivanje tela

Zbog činjenice da se kefir tako dobro apsorbuje i vari, možete ga piti neposredno pre spavanja. Osim toga, postoje još neki sastojci u kefiru koji su veoma korisni za zdravlje: pun je vitamina C, A, PP, D i B vitamina (B1, B2, B5, B6, B9, B12) holina i beta-karotena. Takođe, sadrži i minerale - fosfor, kalijum, bakar, hrom, kalcijum, sumpor, natrijum i tako dalje. Vitamini i minerali blagotvorno deluju na telo, piše Mondo.