Danas se lovor koristi u hortikulturi kao stablo, u kulinarstvu kao začin (lovorov list je dodatak supama, čorbama itd. zbog posebne arome koju daje jelima, ali se ne jede, nego izbacuje iz jela nakon kuvanja) i u medicini kao lekovita biljka. Lekoviti oblici su eterična i masna ulja iz bobica i listova, a kao aktivne stvari prvenstveno sadrže pinen i cineol.

Lovor obogaćuje antioksidativni potencijal hrane, čime se doprinosi jačanju imunološkog sastava, zaštiti od štetnog uticaja slobodnih radikala, zaceljivanju rana i zaštiti od virusa.

Vitamin A koji se u značajnim količinama nalazi u lovoru doprinosi boljem vidu, održavanju i zaštiti sluznice i kože, pomaže u smanjenju rizika od raka pluća i usne šupljine.

Prepoznatljiv miris lovora potiče od hlapivih spojeva koji lekovito deluju na probavni sastav i ublažavanje probavnih tegoba.

Čaj od lovora potiče apetit i probavu, pomaže smirivanju mučnine, ublažavanju čireva, grčeva i nadutosti.

Esencijalno ulje lovora može pomoći kod lečenja artritisa, bolovima u mišićima, bronhitisa i gripa.

Ovaj mirisni začin ima potencijal da redukuje rizik od pojave raka, jer sadrži niz fitohemikalija koje poseduju snažna antikancerogena svojstva. Istraživanja su u toku.

Lovor za opuštanje

Sve što trebate napraviti za opuštanje s lovorom je sledeće:

Uzmite jedan osušeni list lovora, stavite ga u posudu u kojoj može da gori, zapalite ga i izađite iz prostorije u kojoj je zapaljen. Posle desetak minuta lovorov list će izgoreti, a prostorija će biti puna mirisnog dima koji će stvoriti posebnu atmosferu. Probajte!

Lovor sagorevanjem oslobađa specifične sastojke koji nam pomažu da ublažimo umor, pa će nam pomoći da se opustimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.