Kada ste se poslednji put sami pregledali? Ovih pet stavki nikako ne smete izbegavati!

Pozitivnog ste razmišljanja i kad god vam neko spomene neku bolest, vi mislite „Ma neće mene“. A mnogi koji nažalost obole prvo pomisle „Zašto baš mene?“ Nema pravila, stoga uzmite stvar u svoje ruke i odlazite redovno na preglede. Prevencija je 50 odsto uspešnog izlečenja. Obratite pažnju na:

.

Mladeže i pegice

Bilo kakve promene na njima važno je ispratiti. Ako ste svetle puti ili vam je neko od predaka imao rak kože, treba češće da se pregledate. Obratite pažnju na veličinu, strukturu, boju i rast mladeža i pega, kako biste sprečili nešto ozbiljnije. 

Kosa

Prirodno je da se kosa vremenom proređuje, ali ako se to dešava u kratkom vremenskom roku, obavezno idite na pregled. Neki od razloga gubitka kose su poremećen rad štitne žlezde ili manjak gvožđa u organizmu. 

Menstruacija

Kašnjenje menstruacije ili njen izostanak mogu ukazivati na hormonske poremećanje i ozbiljne bolesti, a ako do sad niste vodili kalendar za menstruaciju, vreme je da počnete!

Urin

Boja urina može vam dosta toga otkriti o zdravlju vašeg tela. Tamnožuta šalje poruku da vašem organizmu treba više tečnosti, a ako je mokraća pomešana sa krvlju, vreme je za uzbunu! 

Grudi i vagina

Morate poznavati vaše telo, jer drugačije nećete ni ustanoviti promene na grudima i u predeli vagine. Redovno se pregledajte i nemojte se uplašiti ako napipate mnoštvo kvržica, jer su to zapravo samo mlečne žlezde. Zabrinjavajuće su jedino kvržice koje po dodiru i obliku odudaraju od uobičajnog tkiva grudi. 

Pratite nas i na Viberu!