Kada ste PREHLAĐENI, trebalo bi da jedete OVE namirnice: Mogu značajno UBRZATI proces oporavka!

Pravim izborom hrane, omogućićete vašem organizmu da se lakše izbori sa gripom.

Izvor: Magazin Novosti  |  
Ilustracija; Foto: Dragana Gordic/Shutterstock
Ilustracija; Foto: Dragana Gordic/Shutterstock
.

Kada nas uhvati grip ili prehlada, ključno je da što više ojačamo imuni sistem kako bi se lakše izborio sa štetnim mikroorganizmima. U tome presudnu ulogu ima hrana, posebno ona bogata omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, ali i antioksidansima.

Pojedini stručnjaci smatraju da nepravilna ishrana može povećati ozbiljnost i trajanje infekcije.

Kada primetite da vam je imunitet opao, jedite više hrane bogate antioksidansima - poput svežeg voća i povrća. Bobičasto voće, citrusi i kivi su sjajan izbor, jer sadrže vitamine A, C, E, selen i cink.

Žitarice od celog zrna su dobar izbor - kinoa, proso, smeđi pirinač, ovsene pahuljice, crveni pirinač.

I đumbir bi trebalo da se nađu na vašem meniju. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala, vitamina B6, B12, magnezijum, natrijum, kalcijum, gvožđe i druge elemente. Koristi se ne samo kao začinska biljka, već i kao lek i preventivno sredstvo za jačanje otpornosti organizma.

Prerađenu hranu izbegavajte u širokom luku. Povrća jedite što više, ali važno je da ga malo termički obradite pre jela.