Kada se pojavljuju prvi SIMPTOMI menopauze kod većine žena? Sve što treba da znate o ovoj fazi života

Gledano sa medicinske strane, menopauza podrazumeva da niste imali menstruaciju najmanje 12 meseci zaredom. Prelazak sa redovnih ili neredovnih menstruacija na to da ih uopšte uglavnom je proces koji traje, kod nekoga duže, a kod nekoga kraće.

Foto: Ground Picture/Shutterstock
Foto: Ground Picture/Shutterstock
.

Dakle, koji faktori utiču na to kada ćete započeti tu tranziciju? Možete li učiniti nešto da odložite početak menopauze?

Dok genetika igra veliku ulogu u određivanju početka ove važne životne faze, naučnici smatraju da i vaša ishrana, navike, vežbanja, socio-ekonomski status i drugi faktori načina života takođe mogu uticati na to.

Iako je lekar najbolji izvor informacija u vezi sa vašim reproduktivnim zdravljem i svim zabrinutostima koje imate u vezi sa menopauzom, ovaj članak vam može biti od pomoći.

Kada počinje menopauza kod većine žena?

Postoji ogroman raspon „normalnog“ kada je u pitanju prirodna menopauza.

Stručnjaci kažu da bi to moglo da počne u 40-im godinama, ali da je prosečna starost oko 50 godina. Međutim, vaša porodična istorija i etnička pripadnost mogu uticati na vreme ulaska u menopauzu. Na primer, američke studije pokazuju da žene Latinoamerikanke i Afroamerikanke često ulaze u menopauzu otprilike dve godine ranije od žene bele puti i onih koje potiču iz Azije.

Da li možete nešto da uradite da to odložite?

Ako se približavate godinama kada očekujete da će vam menopauza početi, istraživači smatraju da ne možete mnogo da uradite da biste to promenili, ali ipak nekoliko faktora može doprineti kasnijem početku prirodne menopauze.

Iako je potrebno više istraživanja o navikama i osobinama koje produžavaju reproduktivni život, ovo je do sad poznato.

Dojenje

Ako ste dojili svoje bebe sedam do dvanaest meseci tokom njihovog detinjstva, smanjili ste svoje šanse za početak menopauze pre 45. godine. Nedavna studija analizirala je istoriju trudnoće i dojenja preko 100.000 žena između 25 i 42 godine. Istraživači su otkrili da je jedna trudnoća smanjila rizik od rane menopauze za 8 procenata, dve trudnoće za 16 procenata, a treća trudnoća za 22 procenta. Dojenje je za 25 meseci smanjilo rizik za 27 procenata u poređenju sa ženama koje su dojile manje od mesec dana.

Studija je otkrila da jedenje masne ribe i svežih mahunarki odlaže menopauzu za nekoliko godina. Druga studija je otkrila da konzumiranje vitamina D u mlečnim proizvodima smanjuje rizik od rane menopauze do 17 procenata u odnosu na žene koje su konzumirale manje.

Ukupne nutritivne potrebe vašeg tela mogu biti različite, tako da je dobra ideja da o svim velikim promenama u ishrani razgovarate sa svojim lekarom.

Šta odložena menopauza znači za vaše opšte zdravlje?

Sa pozitivne strane, kasnija menopauza je povezana sa manjim rizikom od osteoporoze i preloma. Kada ljudi dođu u menopauzu u kasnijoj dobi, takođe imaju manji rizik od umiranja kao rezultat kardiovaskularnih bolesti i ateroskleroze, ali misu baš sve vesti tako dobre.

Odložena menopauza predstavlja veći rizik od raka dojke, endometrijuma materice i jajnika.

Šta ubrzava početak menopauze?

Pored vaše porodične istorije i etničke pripadnosti, nekoliko faktora može povećati verovatnoću da ćete dostići menopauzu 1-3 godine ranije od očekivanog: pušenje, uzdržavanje od alkohola, vegetarijanska dijeta...

Šta da očekujem kada dođe menopauza?

Dok ulazite u menopauzu i prolazite kroz ovaj proces, verovatno ćete doživeti nekoliko fizičkih i emocionalnih simptoma: ređe ili češće promene raspoloženja, valunge i noćno znojenje, suvoću vagine, nesanicu, teškoće u koncentraciji, anksioznost ili depresiju, gojenje, niži polni nagon, smanjenu mišićnu i koštanu masu, opadanje kose...

Ako simptomi menopauze ometaju vaš svakodnevni život, razgovarajte sa svojim lekarom o tome. Možda vam neki od ovih tretmana mogu pomoći: hormonska terapija, lekovi koji pomažu kod depresije, anksioznosti, nesanice... U svakom slučaju, najvažnije je da ih ne uzimate na svoju ruku i da vam ih propiše lekar, ukoliko smatra da ima potrebe za tim.

Svaki od ovih tretmana ima prednosti i rizike koje treba da uzmete u obzir dok odlučujete šta je ispravno za vaše telo. Što ste stariji, manja je verovatnoća da će promena vaših navika uticati na to kada počinje menopauza.

Ako ste zabrinuti zbog dužine svog reproduktivnog života ili želite da izbegnete neke od zdravstvenih problema koji idu uz veoma ranu ili veoma kasnu menopauzu, razgovarajte sa svojim ginekolog o promenama koje možete uvedete kako biste vodili zdraviji život i lakše podneli ovaj prelazak, piše Magazin Novosti.