Kad biste znali koliko su kupine zdrave, jeli biste ih svakog dana
Moćna voćka koja čini čuda za zdravlje.

Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za celokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spreče pojavu maligniteta.
Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.
Plod kupine efikasan je u sprečavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog creva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju, piše Telegraf
Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje creva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.