Te specifične okolnosti koje dovode do promene ne može niko predvideti ali se budućim trudnicama savetuje da se tokom perioda trudnoće infomiršu i edukuju o oba moguća načina za porođaj.

Obavezni pregledi u ginekološkoj ordinaciji

Praćenje stanja trudnice i fetusa je veoma važno odnosno da ono bude kontinuirano i da se poštuju saveti lekara. Pregledi i razgovori sa lekarima obavljaju se u ginekološkoj ordinaciji koje mogu biti u državnoj ili privatnoj ustanovi.

Ginekološka ordinacija nudi mogućnost da lekar izvrši vaginalni pregled, ultrazvučni pregled (običan i vaginalni), da uradi Papa test i kolposkopiju, te da izda bilo koji recept ili uput koji je potreban.

Svaka trudnica bi trebalo da vodi računa o svom zdravstvenom stanju ali i zdravstvenom stanju buduće bebe i da obrati pažnju na sve ono što ginekolozi savetuju i na šta upućuju.

Na početku će se saveti odnositi na praćenje zdravstvenog stanja, uzimanje vitamina, zakazivanje obaveznih pregleda i davanje saveta kako se ponašati.

Ono što još može da ponudi ginekološka ordinacija u privatnoj praksi odnosi se na preglede drugih lekara specijalista važnih za zdravlje trudnice i buduće bebe, pa se tu mogu naći endokrinolozi, internisti i drugi.

Kada je carski rez planiran?

Generalno govoreći može se reći da je carski rez jedna vrsta operacije koji je bezbedan i za mamu i za bebu, ali gde svakako treba slušati lekare i ponašati u skladu sa njihovim savetima i sugestijama kako bi sve bilo u redu.

Planirani carski rez obavlja se uz lokalnu anesteziju (epiduralnu ili spinalnu), tako da se bol u donjem delu telu ne oseća.

Carski rez se obavezno planira kada beba nije okrenuta glavom na dole čak ni pred sam porođaj, kada je beba isuviše velika u odnosu na majčine karlične mere, te kada majka ima infekciju koju može preneti na bebu tokom vaginalnog porođaja. Takođe carski rez se planira i kada trudnica ima neki hronični zdravstveni problem (srčane probleme ili bubrežne bolesti, dijabetes i drugo što može biti prepoznato kao rizično). Ali i u slučajevima kada je u pitanju višeplona trudnoća ili ako je trudnica već ranije imala carski rez.

Da li je diskus hernija indikovana ili ne?

Moglo bi se reći da su mišljenja podeljena kada je u pitanju ovo hronično oboljenje. Neki lekari savetuju i smatraju da je lečenje diksus hernije dovoljan razlog za carski rez, dok drugi smatraju da to zavisi i od drugih okolnosti pre svega mišljenja ortopeda, fizijatra i neurohirurga u zavisnosti od toga kod koga se vrši lečenje.

Dakle, ne može se dati jedan jedinstven odgovor kada je lečenje diskus hernije u pitanju jer procedura porođaja zavisi od brojnih faktora.

Ono što je sigurno jeste da u slučaju trudnoće treba da se posavetuje sa više lekara o lečenju diskus hernije, ali i da je to dijagnoza na koju treba obratiti pažnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.