Indikacije za porođaj carskim rezom

Prirodni porođaj vaginalnim putem je uvek nešto što je očekivano i dominantnije u našoj populaciji ali iz nekoliko važnih razloga lekari mogu odlučiti da je bolje ići drugim putem. Ipak, dok ne dođe sam trenutak porođaja ne može se tačno znati kako će on izgledati pa različite specifičnosti i okolnosti mogu uticati da se desi promena u poslednjem trenutku.

PR
Ilustracija Foto: mikumistock/Shutterstock
Ilustracija Foto: mikumistock/Shutterstock
.

Te specifične okolnosti koje dovode do promene ne može niko predvideti ali se budućim trudnicama savetuje da se tokom perioda trudnoće infomiršu i edukuju o oba moguća načina za porođaj.

Obavezni pregledi u ginekološkoj ordinaciji

.

Praćenje stanja trudnice i fetusa je veoma važno odnosno da ono bude kontinuirano i da se poštuju saveti lekara. Pregledi i razgovori sa lekarima obavljaju se u ginekološkoj ordinaciji koje mogu biti u državnoj ili privatnoj ustanovi.

Ginekološka ordinacija nudi mogućnost da lekar izvrši vaginalni pregled, ultrazvučni pregled (običan i vaginalni), da uradi Papa test i kolposkopiju, te da izda bilo koji recept ili uput koji je potreban.

Svaka trudnica bi trebalo da vodi računa o svom zdravstvenom stanju ali i zdravstvenom stanju buduće bebe i da obrati pažnju na sve ono što ginekolozi savetuju i na šta upućuju.

Na početku će se saveti odnositi na praćenje zdravstvenog stanja, uzimanje vitamina, zakazivanje obaveznih pregleda i davanje saveta kako se ponašati.

Ono što još može da ponudi ginekološka ordinacija u privatnoj praksi odnosi se na preglede drugih lekara specijalista važnih za zdravlje trudnice i buduće bebe, pa se tu mogu naći endokrinolozi, internisti i drugi.

Kada je carski rez planiran?

.

Generalno govoreći može se reći da je carski rez jedna vrsta operacije koji je bezbedan i za mamu i za bebu, ali gde svakako treba slušati lekare i ponašati u skladu sa njihovim savetima i sugestijama kako bi sve bilo u redu.

Planirani carski rez obavlja se uz lokalnu anesteziju (epiduralnu ili spinalnu), tako da se bol u donjem delu telu ne oseća.

Carski rez se obavezno planira kada beba nije okrenuta glavom na dole čak ni pred sam porođaj, kada je beba isuviše velika u odnosu na majčine karlične mere, te kada majka ima infekciju koju može preneti na bebu tokom vaginalnog porođaja. Takođe carski rez se planira i kada trudnica ima neki hronični zdravstveni problem (srčane probleme ili bubrežne bolesti, dijabetes i drugo što može biti prepoznato kao rizično). Ali i u slučajevima kada je u pitanju višeplona trudnoća ili ako je trudnica već ranije imala carski rez.

Da li je diskus hernija indikovana ili ne?

.

Moglo bi se reći da su mišljenja podeljena kada je u pitanju ovo hronično oboljenje. Neki lekari savetuju i smatraju da je lečenje diksus hernije dovoljan razlog za carski rez, dok drugi smatraju da to zavisi i od drugih okolnosti pre svega mišljenja ortopeda, fizijatra i neurohirurga u zavisnosti od toga kod koga se vrši lečenje.

Dakle, ne može se dati jedan jedinstven odgovor kada je lečenje diskus hernije u pitanju jer procedura porođaja zavisi od brojnih faktora.

Ono što je sigurno jeste da u slučaju trudnoće treba da se posavetuje sa više lekara o lečenju diskus hernije, ali i da je to dijagnoza na koju treba obratiti pažnju.