Imate perut čak i na obrvama? Evo zašto nastaje i kako možete da se rešite iritantnih belih ljuspica

Perut na obrvama najčešće nastaje kao posledica seboreičnog dermatitisa. Dermatolog otkriva uzroke i načine ublažavanja simptoma.

Ilustracija, foto: Liukov / Shutterstock
Ilustracija, foto: Liukov / Shutterstock
.

Ljuspice koje se odvajaju od kože najčešće primećujemo na suvim delovima kože kojima je potrebna dodatna nega, ili na vlasištu kada ih nazivamo perut.

Ali, perut se može pojaviti bilo gde, pa i na obrvama.

"Seboreični dermatitis nije zarazan niti prenosiv, ali ga mogu pogoršati stres, uslovi iz okoline ili uzimanje određenih lekova", objasnila je dermatolog dr Šani Frensis.

Još uvek nije sasvim poznato šta izaziva seboreični dermatitis, ali se zna da sama kosa nije problem, odnosno koren i vlasi. Perut se može pojaviti i na glavi ćelavih ljudi, i problem je najverovatnije povezan sa gljivičnom infekcijom.

Jedna vrsta gljivica može dovesti do upalnog procesa, koji će dalje izazvati "napad" osipa i ljuštenja kože.

"Takve gljivice vole vlažniju, masniju sredinu a vlasište i obrve imaju dosta sebuma. Koža potom odreaguje perutanjem površinskog sloja", objasnila je ona.

Kod koga se pojavljuje seboreični dermatitis? Postoje studije koje ga dovode u vezu sa određenim neurološkim oboljenjima, problemima sa srcem i sindromima umanjenog imunog odgovora.

"Ako vam se ovo dogodilo samo jednom i prošlo, verovatno nemate razloga za brigu. Ali ako imate perut koja se 'preselila' i na obrve, posebno ako ste pod stresom ili se menja vreme, trebalo bi da posetite dermatologa koji će postaviti dijagnozu i odrediti terapiju", rekla je ona.

Postoje razni preparati, šamponi, kreme i masti koje sadrže različite aktivne sastojke koji će pomoći u umirivanju kože. Mnoge od tih hemikalija mogu, međutim, biti previše jake za osetljiv predeo kože lica kao što su obrve.

Doktorka Frensis navodi da postoje određene studije koje utvrđuju da maslinovo ulje ublažava simptome kada se obrve perutaju, a da prebiotska vlakna iz svežeg voća mogu umanjiti rizik od nastanka ovog problema.

Izvor: Mondo