6 ASTRO PAROVA kojima je TEŠKO kad su ZAJEDNO, a JOŠ TEŽE kada su RAZDVOJENI!
Ljubav je ponekad zaista teška...
15.12.2025. 20:00
Hipokratova čorba je jednostavna, a izuzetno lekovita supa od povrća. U svetu je poznata kao ukusan obrok koji pomaže u prevenciji i lečenju mnogih bolesti sa posebnim naglaskom na kancerogena oboljenja.
Najveća vrednost pripisuju se njenim sposobnostima osnaživanja imuniteta, detoksikacije i jačanja bubrega. Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i “otac medicine”, po kom je i dobila ime.
Foto: Pinkcandy/Shutterstock
19.04.2022.|10:30
Početkom prošlog veka ovu čorbu popularizovao je nemački lekar, dr. Maks Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program pod nazivom Gersonova terapija. Nakon toga glas o Hipokratovoj supi, kao snažnom savezniku zdravlja počeo je da se širi po svetu. Tako se ona, osim za lečenje, konzumira i kao obrok za prevenciju bolesti i očuvanje zdravlja celog organizma.
Važna karika u lečenju Gersonovom metodom
Gersonova terapija je metoda lečenja koja se zasniva na posebnom režimu ishrane i redovnom čišćenju organizma.
Dvadesetih godina prošlog veka Dr Maks Gerson počeo je da razvija ovu terapiju sa ciljem smanjenja i kontrole teških migrenskih glavobolja. Sasvim slučajno je otkrio da odgovarajuće količine hranljivih materija u kombinaciji sa pojačanom detoksikacijom uspešno leče i tuberkulozu kože.
Nakon toga otkrivena je efikasnost i kod drugih oblika tuberkuloze, ali i kod ostalih zdravstvenih problema: alergija; visokog i niskog krvnog pritiska; bolesti bubrega; artritisa; ateroskleroze; multiple skleroze; autoimunih oboljenja; raka.
Hipokratova supa je jedan od ključnih faktora delotvornosti Gersonove terapije.
Osim konzumiranja ove čorbe/supe, njegova metoda lečenja uključuje i ispijanje sokova od šargarepe, jabuke i narandže, zelenih sokova napravljenih od kupusa i drugog povrća.
Osim posebnog načina ishrane, tokom terapije sprovodi se i svakodnevno čišćenje organizma klistirom od kafe. Prema tvrdnjama tvorca ove terapije, Dr Maksa Gersona, ali i prema potvrdama brojnih zdravstvenih stručnjaka, ovakav režim ishrane jača imunitet, „popravlja“ štetu nastalu na ćelijama i omogućava telu da se izleči.
Hipokratova čorba – smernice, sastojci i priprema
Kao zdravi obrok ova čorba se može konzumirati jednom dnevno. Ipak, u lekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije, obavezno se preporučuju dve porcije čorbe dnevno.
Radi uštede vremena i truda, čorbu možete pripremiti u količinama za dva dana, odnosno za četiri porcije. Hipokratova čorba ima najsnažnije dejstvo ako se tokom pripreme poštuju sledeća pravila:
Čorbu je potrebno kuvati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuva mora biti poklopljena kako bi se sprečilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korišćenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrnog pribora. Mnogi začini mogu da ponište učinak čorbe, pa se za obogaćivanje ukusa preporučuju samo ovi začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, origano, ruzmarin, šafran, žalfija, kiselica, čubar, estragon i majčina dušica. Vlasac, beli luk, crni luk i peršun dozvoljeni su u većim količinama.
Recept za Hipokratovu čorbu:
Sastojci: 1 koren celera srednje veličine; 1 koren peršuna srednje veličine; 2 glavice luka srednje veličine; 2 mala ili jedan veliki praziluk; beli luk prema želji (može se dodati i na kraju), malo peršunovog lista; 600 g paradajza; 400 g krompira.
Priprema: Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete da ga narendate. Stavite povrće u veliki lonac i dodajte vode da prekrijete povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.
Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuvanu čorbu propasirajte.
Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.
Lekovito delovanje Hipokratove čorbe
Čisti organizam – Toksini akumulirani u organizmu su uzročnici brojnih tegoba poput umora, pospanosti, glavobolje, depresije, nadutosti, zatvora. Osim toga, oni su idealna podloga za razvoj i ubrzano širenje težih bolesti poput dijabetesa, artritisa, reume, kardiovaskularnih bolesti, pneumonije, karcinoma i mnogih drugih oboljenja.
Povrće sadržano u Hipokratovoj čorbi doprinosi snažnoj detoksikaciji. Paradajz sadrži likopen, biljni pigment iz grupe karotenoida, koji svojim antioksidativnim svojstvima štiti jetru od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. To doprinosi normalnoj funkcionalnosti jetre i metabolizma i eliminaciji toksina iz organizma. Sumpor prisutan u pradajzu, belom luku, crnom luku i praziluku takođe pomaže bržoj i delotvornijoj detoksikaciji. Peršun je još od antičkog doba poznato sredstvo za čišćenje otrova nakupljenih u telu.
Ova supa jača imunološki sistem, koji je glavni zaštitnik ljudskog organizma. Za njegovu snagu i pravilno funkcionisanje nužan je adekvatan unos vitamina, minerala, enzima i ostalih hranljivih supstanci. Hipokratova čorba se priprema od povrća koje obiluje hranljivim supstancama neophodnima za savršenofunkcioniranje imuniteta.
Ako obratite pažnju na sastojke ove supe biće vam jasno zašto je ona idealan obrok za očuvanje zdravlja i prevenciju teških i učestalih bolesti modernog društva. Još jedna specifičnost Hipokratove supe je bogatstvo kalijuma i apsolutna odsutnost natrijuma i bilo kog oblika soli.
Izvor: alternativa-za-vas.com
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.