Gastroenterolog dr Vojislav Perišić otkriva šta je to NAIVNI IMUNITET i kako deluje na koronu (VIDEO)

Istraživanja pokazuju da prosečna dijeta sadrži dovoljno vitamina. Ako je čovek zdrav, suplementi nisu potrebni, smatra gastroenterolog dr Vojislav Perišić.

foto: Prva TV
foto: Prva TV

"Vitamin D je zimi deficitaran jer nismo izloženi suncu, a to se odražava na naivni i adaptilni imunitet. Naivni imunitet je nespecifična imunološka odbrana na sluznicama probavnog sistema i disajnih organa i kada je nema, dolazimo u situaciju da je neko preležao koronu, a da uopšte nema antitela. Neki vitamini pospešuju naivni imunitet i među njima je vitamin A i vitamin D. Ovaj imunitet ne da da korona prođe u dublje slojeve. Kad prođe, onda nastupa adaptivni imunitet i to je onda burna reakcija poznatija kao citokinska oluja, to je ono što mi osećamo - temperatura, groznica, bolovi u mišićima, kašalj, proliv, pneumonija", objašnjava za "150 minuta" dr Perišić.

Zato, dodaje on, navni imunitet koji učestvuje u odbrani treba da pospešimo regularnom ishranom. Recimo, kupus ima i vitamin C i probiotsku bakteriju koja utiče na naivni imunitet svojim hemijskim signalima.

"Prema tome, treba da ga serviramo dva do tri puta nedeljno, bilo u svežem, bilo u kiselom stanju. Zatim bih preporučio engleski doručak koji se sastoji od komada slanine, koja sadrži vitain D, barenog paradajza, koji ima vitamin C, i jednog jajeta, a to je retinol. U jajima i mesu ima i cinka. On snažno deluje na ćelije lovce bakterija i virusa i uništava ih i to je opet naivni imunitet. Naravno ko se predozira cinkom ima bolove u trbuhu", upozorava gastroenterolog.

Zašto lekari savetuju da se zbog koronavirusa uzima 500 mg vitamina C i 100 g aspirina saznajte u video-prilogu: