Fajzer, šest meseci od druge doze, efikasan 47 odsto protiv Delta soja

Efikasnost vakcine protiv kovid 19 proizvođača Fajzer i Biontek pada na 47 odsto sa 88 odsto, šest meseci nakon druge doze, prema podacima koje su američke zdravstvene agencije uzele u obzir prilikom odlučivanja o potrebi za trećom dozom.

Ilustracija, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
Ilustracija, foto: BaLL LunLa / Shutterstock
.

Podaci, koji su juče objavljeni u medicinskom časopisu Lanset, prvobitno su saopšteni u avgustu pre obavljene stručne revizije, prenosi Rojters.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije i smrti ostala visoka, na 90 odsto najmanje šest meseci, čak i protiv visoko zaraznog delta soja korona virusa.

Podaci sugerišu da do pada dolazi usled opadanja efikasnosti vakcine, a da nije uzrokovan zaraznijim sojevima virusa.

Istraživači Fajzera i sištema za zdravstvenu negu „Kajzer" proučavali su elektronske zdravstvene kartone otprilike 3,4 miliona ljudi u južnoj Kaliforniji između decembra 2020., kada je vakcina prvi put postala dostupna, i avgusta 2021., i jasno utvrdili da je vakcina efikasna protiv svih aktuelnih varijanti korona virusa uključujući i deltu.

Prema istraživanju efikasnost vakcine protiv Delta soja bila je 93 odsto nakon prvog meseca, a pala je na 53 odsto nakon četiri meseca.

U odnosu na druge varijante korona virusa, efikasnost je pala sa 97 odsto na 67 odsto.

Američka Uprava za hranu i lekove odobrila je upotrebu treće doze vakcine Fajzer i Biontek za stare osobe i one sa visokim rizikom od zaraze.