Postoji raširena navika među ljudima da piju vodu tokom obroka, međutim stručnjaci ističu da to može biti nekorisno, pa čak i štetno za digestivni proces.

Voda ima mnogo koristi za naše zdravlje - podržava probavu, održava hidrataciju kože, pomaže u procesu mršavljenja i pruža energiju. Preporučuje se unos najmanje dve litre vode dnevno kako bismo održavali optimalno hidrirano telo. Međutim, važno je razdvojiti unos vode od obroka.

Stručnjaci upozoravaju da kombinacija vode sa hranom tokom obroka može razblažiti digestivne enzime koji su ključni za varenje hrane. To može rezultirati lošom probavom i problemima sa varenjem, uključujući opstipaciju. Pored toga, pijenje vode tokom jela može izazvati porast nivoa insulina, što povećava rizik od skladištenja masti u telu i može dovesti do gojaznosti.

Stručnjaci preporučuju da se voda ne konzumira pola sata pre jela i najmanje sat vremena nakon jela kako bi se izbegli potencijalni problemi sa varenjem. Ako se osećate nelagodno dok jedete i želite da popijete gutljaj vode, bolje je to raditi postepeno, u malim količinama, umesto da pijete veće količine vode tokom obroka. Ovaj pristup može pomoći da se očuva efikasno varenje hrane i očuva dobro zdravlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.