Eliksir mladosti! Ovaj ZAČIN koji često koristite tokom kuvanja, bukvalno ZAUSTAVLJA GODINE!

Jedan je od najčešće korišćenih lekovitih, aromatičnih biljaka. Koristi se u fitoterapiji, kozmetici, ali je veoma popularan i u kuhinji kao začin u mnogim jelima. Saznajte zašto ga treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu...

kuvanje, foto: lenetstan/Shutterstock
kuvanje, foto: lenetstan/Shutterstock

Reč je o ruzmarinu!

Kada je mađarska kraljica Elizabeta odlučila da se pod stare dane (u sedmoj deceniji) uda za švedskog kralja suočila se sa velikim problemom. Artritis je od nje napravio invalida, jako teško se kretala, zglobovi su joj se deformisali i jako je boleli. Tada joj je neko preporučio ruzmarin. Za kratko vreme bolest se povukla, bolovi su prestali, kraljica se ispravila i podmladila. Prezadovoljna rezultatima, odlučila je da svatovi na njenoj svadbi budu zakićeni grančicama ruzmarina. Tako je, po legendi, nastao ovaj običaj koji se zadržao do danas u mnogim evropskim zemljama.

Miris i aroma ruzmarina potiče od etarskog ulja koje je osnovni aktivni princip ove biljke. Pored njega sadrži i tanine i saponine i gorke materije koje takođe doprinose njegovoj lekovitosti.

Dobar za kosti i srce

Ruzmarin se vekovima koristi u lečenju reumatizma, gihta, bolova u mišićima i artritisa. Ovo se objašnjava time što ova biljka sadrži nekoliko antioksidantnih jedinjenja koja su od velike pomoći kod artritisa. Antioksidantno delovanje ruzmarina korisno je i srčanim bolesnicima naročito onima koji pate od angine pektoris. U tom slučaju fitoterapeuti ga preporučuju u kombinaciji sa valerijanom, matičnjakom, imelom i glogom.

Sprečava kvarenje hrane

U prošlosti, kada nije bilo konzervanasa, ruzmarin se koristio za konzerviranje ribe i mesa. Ovakva upotreba ove biljke očuvala se u mediteranskoj kuhinji koja obiluje ovim začinom. Sposobnost ruzmarina da spreči kvarenje hrane, takođe se zasniva na delovanju antioksidanata, supstanci koje sprečavaju aktivnost slobodnih radikala.

Usporava starenje

Slobodni radikali su glavni krivci za starenje ljudskog organizma i zato se ova biljka često može pronaći među sastojcima čajnih mešavina i ostalih biljnih pripravaka koji usporavaju proces starenja. Ruzmarin sprečava delovanje visokoreaktivnih molekula kiseonika, koji prouzrokuju starenje kože, stimuliše cirkulaciju, podstiče limfnu drenažu i podiže tonus mišića. Zbog ovih osobina on je čest sastojak krema i drugih preparata za negu lica i sprečavanje nastanka bora.

Takođe, etarsko ulje ove biljke vekovima se koristi i u parfimerskoj industriji (on je osnovni sastojak čuvene vodice mađarske kraljice, koja je ime dobila po kraljici sa početka teksta). Žene na Mediteranu sveže oprano rublje ostavljaju da se suši rašireno na grmovima ruzmarina kako bi veš upio sveži miris ove biljke.

Pomaže pamćenju i glavi

U antička vremena, ruzmarin je važio za biljku koja poboljšava pamćenje. Senilnost i slabljenje pamćenja povezano je sa delovanjem pomenutih slobodnih radikala, a pored toga u ruzmarinu su pronađena jedinjenja koja sprečavaju poremećaj acetil-holina, što objašnjava korišćenje ove biljke u lečenju Alchajmerove bolesti. Pomenuta jedinjenja se apsorbuju kroz kožu, tako da je delotvorna i masaža skalpa uljem od ruzmarina. Ovo ulje, aromaterapeuti, preporučuju i kod depresije, verovatno zahvaljujući cineolu, jedinjenje koje stimuliše centralni nervni sistem. Masaža ovim uljem može biti od pomoći i kod opadanja kose i peruti, jer ruzmarin podstiče mikrocirkulaciju i deluje jako antiseptično, piše zena.blic.rs.