Dr Srđa Janković: "Antitela nisu sigurna mera zaštite"

Veza antitela i vakcinacije je nešto složenija, te ne mora da znači da onaj ko nema antitela posle revakcine nije zaštićen. Imunolog dr Srđa Janković podvlači da je kod 97 odsto ljudi koji prime dve doze potrebno vakcini oko tri nedelje da pomogne organizmu da ostvari imunski odgovor, odnosno da se upamti antigen korona virusa.

Dr Srđa Janković, foto: Printscreen/PrvaTV
Dr Srđa Janković, foto: Printscreen/PrvaTV
.

"Antitela jesu dobra mera za veći imunski odnos, ali ne postoji niti linearni odnos između broja antitela i stepena zaštićenosti. Nisu ni svi testovi na antitela isti, ne vezuju se uvek te probe na isto mesto, ista antitela neće uvek dati isti rezultat na dva različita testa", kazao je Janković.

On ukazuje na to da je najbolje sačekati tri do četiri nedelje sa proverom antitela, kao i da ko se razboli posle druge doze obično ima blažu kliničku sliku, dok smatra da je onaj ko se razboli nekoliko dana po primanju prve doze vakcine, verovatno već bio zaražen.

.

"Nama antitela služe u dijagnostici i za epidemiološko praćenje, tzv. studije seroprevalencije, ali kao test da li je neko zaštićen posle primanja vakcine, to nije adekvatno. I zbog toga imunolozi apeluju da rutinska provera antitela nakon vakcinacije nije način da proverimo da li je vakcina delovala. Ne možemo tako proveriti ćelijski imunitet koji je mnogo važniji i na raznim testovima možemo dobiti rezultat koji se razlikuje kvantitativno, a da to ne znači da je zaštita onoliko manja koliko smo manju brojku dobili.