Dr Šekler odgovara na najčešća pitanja: Da li je bezbedno začeće između dve doze vakcine

U Srbiji se nastavlja masovna vakcinacija stanovništva. Građanima su na raspolaganju četiri vakcine: "Fajzer-Biontek", "sputnjik Ve", "AstraZeneka" i "Sinofarm". Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu Milanko Šekler odgovorio je na neka od najčešćih pitanja u vreme pandemije.

Milanko Šekler, foto: Prva TV
Milanko Šekler, foto: Prva TV

*Moja majka je bivši onkološki bolesnik, bolovala je od karcinoma dojke, primala je hemo i radio-terapiju pre više godina. Pored toga ima dijabetes koji lekovima drži pod kontrolu kao i visok pritisak. Uzima i hormonsku terapiju dugo godina. Preporuk nemačkih lekara gde živi je da se vakciniše "Astra Zenekom". Da li je to bezbedno za nju sa obzirom na priču o krvnim ugrušcima koju smo čuli?

"To se dešavalo kod žena koje su mnogo mlađe. Sama činjenica da je Angela Merkel primila "AstraZeneka" vakcinu govori nam kakva je vakcina. Ona je to namerno uradila jer ta vakcina za starije žene uopšte nije rizična, i apsolutno se slažem sa preporukom nemačkih lekara".

*Imam 66 godina, pre 19 godina sam počela da primam terapije Metotreksata, trenutno sam na terapiji od 20 miligrama mesečno. Ranije su mi lekari govorili da ne primam nikakvu vakcinu. Šta mi Vi savetujete za kovid 19?

"Razgovarajte ponovo sa lekarom. Moj stav je da imunosupresivna terapija, odnosno lekovi koji utiču na imunitet tako što ga obaraju, umanjuju efekat vakcine ili ga poništavaju. Zato postoji rizik kod osoba koje imaju neke autoimune bolesti, a imaju antiinflamatornu odnosno imunosupresivnu terapiju, znači obaranje imuniteta. Onda je suludo da ti primaš vakcinu na koju imunitet treba da odgovori, a ti primaš lekove koji ti namerno obaraju imunitet da bi ti smanjili upalne simptome, otok, bol, svrab, crvenilo. Znači, razgovarajte sa lekarom, ako primate imunosupresivnu odnosno antiinflamatornu terapiju da se razmotri mogućnost da se u jednom periodu napravi prekid, da primi vakcinu, pa da se vrati na tu terapiju ako je to dozvoljeno".

*Da li je bezbedna trudnoća između dve doze "Fajzer" vakcine ili je treba prekinuti?

"Nezgodno je pitanje. Verovatno se radi o tome da je krenula sa vakcinacijom, a onda saznala da je trudna. Ja mislim kada se već to desilo, a ona nije imala nikakve probleme sigurno, neka završi i tu jednu dozu, odnosno neka se posavetuje sa ginekologom. U svakom slučaju sada postoje preporuke da se vakcinišu i trudnice, ali koliko znam ne u prvom tromesečju. Postoje i druga varijant - sačekajte tri meseca, pa primite tu drugu dozu odloženo uz praćenje stanja od strane lekara. I naglasio bih da je dobro da se prati ovaj slučaj".

Izvor: rts