Dr Gligić: Onaj ko kaže da je virus nastao u laboratoriji - pipetu u ruke i dokažite! Do tada je sve to mrtvo slovo na papiru

Epidemija korona virusa na severnoj polulopti polako jenjava. Poslednji podaci u našoj zemlji pokazuju da je blizu kraj, ali se razlikuju mišljenja o pojavi drugog talasa, lečenju, lekovima koji se koriste, nastanku virusa... Imaju li epidemije svoju zakonitost, zašto je korona virus jedan od najopasnijih do sada, bila su samo neka pitanja za doktorku, virusologa Anu Gligić, ženu koja je zaustavila variolu veru pre 50 godiina.

Ana Gligić, foto: Prva Tv/PrtScr
Ana Gligić, foto: Prva Tv/PrtScr
.

Najvažnije je bilo saznati kako se prenosi korona virus, rekla je na početku razgovora sa Jovanom Joksimović doktorka Ana Gligić.

„Ja sam se lično iščuđavala kada se u Italiji pojavilo hiljadu novih slučajeva dnevno i hiljadu umrlih, tada sam rekla - pa da se svi ljubimo i pljujemo jedni druge, ne bi ovo moglo da bude“, kazala je doktorka.

Kada je videla da se dezifikuju bolnice, ulice, laboratorije, bilo je jasno da način prenošenja nije samo kapljičnim putem, nego i vazduhom. Po njenom mišljenju to je bio razlog što imamo veliki broj zaraženih.

Epidemije su se javljale od pamtiveka, zvale su se mač božiji, kazala je Gligić i dodala da je ovaj virus ušao u slepu ulicu i da tu mora da završi.

Doktorka Gligić je pričala o drugom talasu virusa, o kolektivnom imunitetu, nedoumici da li lekovi deluju na virus, utvrđivanju antitela na infekciju - razlici između Igg i Igm antitela, suimnji da je virus nastao u laboratoriji... Detaljnije pogledajte u video-prilogu u nastavku.