Dr Đurović: Na početku bulimije osobe misle da mogu da jedu koliko hoće, da će hranu izbaciti, da imaju kontrolu... Do kada?

O anoreksiji se dosta govori i priča, dok se o bulimiji vrlo malo zna. Upravo je to bila tema emisije „150 minuta“ o kojoj su govorile psihijatar Marija Đurović i Bojana Radenković, devojka koja se leči od bulimije već tri godine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Bojana je objasnila da je ovo za nekoga vrlo dug period, jer se čak ni tada ne pomeri sa početka, ali da ona za sebe može da kaže da „80 do 90 posto“ nema taj poremećaj.

Doktorka Đurović smatra da je veoma bitno da se o bulimiji priča, jer se za razliku od anoreksije, o ovom poremećaju ishrane malo zna.

U slučaju anoreksije problem je što obično osobe ne želi da se leče jer se osećaju dobro gubljenjem kilograma. Oboleli od bulimije se osećaju na početku bolesti čak i superiorno i često kažu „mogu da jedem šta hoću, koliko hoću i ne gojim se, hranu ću izbaciti i imam kontrolu nad tim“. Posle nekoliko meseci ili godina, kontrola se gubi i kad te osobe ne mogu da iskontrolišu svoje ponašanje onda se javljaju za pomoć, kazala je Marija Đurović.

Kod bulimije stanje postaje alarmantrno kada osobe počnu da se prejedaju i povraćaju po nekoliko puta tokom dana. Takva klinička slika zahteva hospitalizaciju jer se povraćanjem gube elektroliti, tečnost, i to stanje može biti vrlo opasno u smislu iznenadnog prestanka srčanog rada.

Kako oscilira raspoloženje kod obolelih, kad prihvataju lečenje, koliko je prisutno među tinejdžerkama... o svemu tome saznaje opširnije u video prilogu.