Dokazano: Radni vikendi povećavaju rizik od mentalnih bolesti!

Ako stalno radite do kasno i skupljate prekovremene sate, ne činite sebi najbolje. Novo istraživanje pokazalo je kako žene koje rade prekovremeno i vikendima, imaju veći rizik od razvoja depresije.

Novo istraživanje pokazalo je kako žene koje rade prekovremeno i vikendima, imaju veći rizik od razvoja depresije, foto: Depositphotos
Novo istraživanje pokazalo je kako žene koje rade prekovremeno i vikendima, imaju veći rizik od razvoja depresije, foto: Depositphotos

Analiza podataka 20.000 radnika, pokazala je da su žene koje su radile više od 55 sati nedeljno, imale 7,3 odsto više simptoma depresije nego žene čija je radna nedelja trajala između 35 i 40 sati.

Istraživači iz UCL-a i Univerziteta Kvin Meri u Londonu, primetili su da su radni vikendi povezani s većim rizikom od depresije kod muškaraca i žena, budući da su žene koje su radile većinu vikenda prijavile 4,6 odsto više depresivnih simptoma, nego žene koje nisu radile subotom i nedeljom. Muškarci koji su radili vikendom, imali su 3,4 odsto više simptma depresije.

Navedeni simptomi uključuju osećaj bezvrednosti ili nesposobnosti.

Istraživači primećuju da odnos između radne nedelje i depresije može da bude zbog toga što oni koji rade vikendom, u većini slučajeva imaju manju platu, pa je uz to, dodatan rad vikendom "pogodno tlo" za razvoj depresije.

Izvor: Večernji list