DEVET svakodnevnih aktivnosti koje čine da budete FIT, a da toga niste ni svesni!

Fizičke vežbe ne zahtevaju uvek odlazak u teretanu. U stvari, određene dnevne navike i rutine u našem svakodnevnom životu takođe se smatraju vežbanjem.

Izvor: Ženski magazin  |  
Ilustracija Foto: evrymmnt/Shutterstock
Ilustracija Foto: evrymmnt/Shutterstock
.

Iako znate da bi trebalo svi redovno da vežbamo, postoji velika šansa da se mnogi od nas bore da primene ovo opšte pravilo zdravlja u svom svakodnevnom životu. Možda nemate dovoljno vremena ili energije, ili možda nemate opremu za koju mislite da vam je potrebna.

Međutim, kada govorimo o fizičkom vežbanju i kondiciji, ne govorimo samo o teretani i napornim treninzima. Tokom većeg dela ljudske istorije, fizička aktivnost je bila integrisana u svakodnevni život ljudi u vidu rada i svakodnevnih aktivnosti. I dok ovih dana sedentarni život i rad imaju tendenciju da postanu norma, stručnjaci ističu da nam je i dalje potrebna svakodnevna fizička vežba. Ali ono što se smatra fizičkim vežbanjem varira i svakako nije ograničeno na teretane.

Da li se svakodnevne aktivnosti zaista mogu računati kao vežbanje?

Kratak odgovor: Da!

Stručnjaci dele vežbe u dve kategorije: formalne vežbe i neformalne vežbe. U stvari, čak i neki zvanični treninzi namerno oponašaju primarne obrasce pokreta koji predstavljaju naše svakodnevne obrasce kretanja u životu. Ukratko, ne potcenjujte fizičke aktivnosti koje radite bez namere da vežbate. Svakodnevne navike koje aktiviraju vaše telo, a da toga niste ni svesni, odličan su način da poboljšate svoje zdravlje i kondiciju, ali i da smanjite rizik od povreda. Evo šta sve može biti deo te grupe:

Šoping

Ko je rekao da se vaša svakodnevna šetnja ne može obaviti obilaskom supermarketa ili tržnog centra? Vaša svakodnevna kupovina i poslovi, koji često uključuju mnogo hodanja, prevoza i drugih kretanja, spadaju u navike koje aktiviraju vaše telo, a da toga niste ni svesni.

Kućni poslovi

Čišćenje kuće može uključivati širok spektar fizičkih pokreta kao što su penjanje i spuštanje stepenicama, premeštanje stvari iz sobe u sobu i još mnogo toga.

Šetnja sa psom

Treba još nešto da vam kažemo? Možda ćete više razmišljati o vežbanju svog voljenog ljubimca tokom njihove svakodnevne šetnje, ali ne zaboravite da i vi vežbate u isto vreme.

Šetnja

Hodanje je odlična vežba - možete prošetati do prodavnice u komšiluku, pomoći kolegi koji sedi u drugoj kancelariji ili otići do toaleta - svaki korak se broji.

"Kasnim" sprint

Ako redovno koristite javni prevoz, verovatno već imate laganu do umerenu aktivnost u svakodnevnoj rutini. A ako kasnite i morate da trčite da stignete na autobus, trošite više energije.

Igra sa decom

Da li imate malu decu u svom životu? Ako odlučite da se poigrate, umesto da ih posmatrate sa najbližeg kauča, otkrićete (prilično brzo) da vežba ovde nije šala.

Ples

Ples može biti vežba za celo telo i takođe odlična kardio aktivnost.

Smeh

Da li ste ikada čuli za jogu smeha? Studija iz 2014. pokazala je da je joga smeha odlična vežba za trbušnjake. Što više humora u vašem svakodnevnom životu, to bolje za vaše trbušnjake.

Seks

Seksualna aktivnost je takođe vežba umerenog intenziteta. Očigledno, seks ubrzava otkucaje srca i sagoreva kalorije. U stvari, nedavna studija tvrdi da se seks može smatrati umerenom ili čak snažnom vežbom, prema naučnicima.