Da li je u redu da pijete vodu koja je ODSTOJALA PREKO NOĆI? Šta je zapravo ostalo u toj čaši vode?

Svi smo nekad osetili čudan ukus vode koju smo sipali uveče pred spavanje i ostavili za slučaj da ožednimo u toku noći. Ali zašto se ukus vode posle nekoliko sati stajanja menja? I da li je bezbedno da je pijemo?

čaša vode, foto: Depositphotos/londondeposit
čaša vode, foto: Depositphotos/londondeposit
.

Šta se dešava sa vodom kada je ostavite preko noći?

Postoji nekoliko teorija o tome šta se dešava sa čašom vode kada se ostavi preko noći. Prva je da je, ako je to voda iz česme, hlor koji je verovatno dodat vašem opštinskom vodovodu ispario tokom tih sati, što može promeniti ukus. Bez obzira na izvor vode, nakon što je ostavljena da stoji nekoliko sati, ugljen - dioksid može početi da reaguje sa vodom, tako što snižava pH - taman toliko da promeni ukus.

Voda nema nikakvih „šećera, masti ili proteina koji mogu truliti“, pa se ne može „pokvariti“ nakon nekoliko sati.

Tokom iznenađujuće detaljne rasprave na Redditu, hemičar za hranu je istakao da je ukus jedno od najkomplikovanijih čula, sugerišući da bismo tu "ustajalu" vodu mogli da uporedimo sa sećanjem na njen ukus od pre nekoliko sati i zbog toga mislimo da ima ustajali ukus, jer je poredimo sa svežom vodom.

Takođe je rekao da će voda lagano ispariti preko noći, što može koncentrisati ukus „ostalih stvari“ u svakoj čaši. „Najverovatniji odgovor koji tražite“, napisao je. „Osećate ukus/miris vazduha u čaši, a ne vode. Ovaj vazduh je koncentrisana verzija bilo kojih isparljivih molekula.

Da li je bezbedna za piće?

Što se tiče bezbednosti, voda nema nikakvih „šećera, masti ili proteina koji mogu truliti“, pa se nije „pokvarila“ nakon nekoliko sati, uprkos čudnom ukusu.

Čini se da se upozorenja zapravo odnose na to da ne ostavljate vodu danima ili nedeljama, da ne koristite istu čašu zauvek bez pranja i da tu istu neopranu čašu ne delite sa drugim ljudima, zaključuje magazin, novosti.rs.