Da li bi trebalo da pijemo vodu tokom treninga?

Redovna hidratacija važna je za funkcionisanje našeg organizma, a konzumiranje vode je naročito bitno za one koji vežbaju, jer kad obavljaju ovu aktivnosti, oni gube tečnost iz tela koju je potreno nadoknaditi. Međutim, postavlja se pitanje da li je zdravo piti vodu tokom vežbanja ili samo pre i posle?

Ilustracija Foto: Jacob Lund/Shutterstock
Ilustracija Foto: Jacob Lund/Shutterstock
.

Stručnjaci navode kako je nužno piti vodu pre, posle, ali i tokom samog treninga. Ljudsko telo čini više od 70 odsto vode i bez odgovarajuće hidratacije svakog dana, organizam ne može funkcionisati, piše Eatthis, prenosi citymagazine.danas.rs.

Nedovoljan unos vode može uzrokovati mnogo zdravstvenih problema kao što su dehidracija, kamen u buregu i smetnje u funkcionisanju organa za varenje. Voda pomaže u održavanju normalne telesne temperature te pruža zaštitu kičmi i tkivima.

Tokom vežbanja pomaže u održavanju koncentracije glukoze u krvi i poboljšava vreme oporavka. Stoga bi sportisti i rekreativci trebalo da budu dobro hidrirani pre vežbanja i da piju dovoljno tečnosti tokom i nakon vežbanja, kako bi uravnotežili gubitak vode u telu, ističu stručnjaci.

Najbolji način da proverite da li pijete dovoljno vode na dnevnom nivou je da obratite pažnju na boju urina.

Ako je boja svetlo žuta ili bezbojna znači da imate dovoljno vode u telu, ali ako je boja tamno žuta ili zlatkasta to je pokazatelj da morate odmah početi piti više vode.