Đumbir
Ovaj drevni začin od davnina se koristi zbog svojih isceljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima.

Luk
Luk, kao i beli luk, ima antikancerogena svojstva, a odličan je saborac i kod brojnih malignih stanja. Posebno je delotvoran u sprečavanju raznih bolesti disajnog sistema.

Kurkuma
Kurkuma ili indijski šafran bogat je vitaminima i mineralima, a sadrži i super zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.

Za početak dodajte ga napitku koji čisti pluća, a za koji vam treba:

- 400 grama luka
- 1 litr vode
- 400 grama šećera (želite li zdraviju varijantu koristite med ili javorov sirup)
- 2 kašike kurkume
- koren đumbira veličine palca

Priprema:

1. Vodi dodajte šećer, stavite na vatru i pustite da provri.

2. Glavice luka isecite na četvrtine, raskomadajte koren đumbira i dodajte ih u zašećerenu vodu. Kad mešavina ponovno provri dodajte kurkumu i smanjite vatru na laganu temperaturu.

3. Mešavina neka se kuva sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procedite i ulijte u teglu. Kada se potpuno ohladi stavite je u frižider i tamo je držite sve vreme.

4. Uzmite dve kašike eliksira ujutru na prazan stomak i uveče dva sata posle obroka.

Izvor: zadovoljna.hr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.