ČUDNE stvari koje stomatolog odmah sazna o vama ČIM OTVORITE USTA! Jedan od njih je TRUDNOĆA

Odlazak kod stomatologa nije baš najprijatnija stvar na svetu, ali je neizbežna ako želimo da imamo lep osmeh i zdrave zube.

Ilustracija Foto: Yulai Studio/Shutterstock
Ilustracija Foto: Yulai Studio/Shutterstock
.

Znamo da stomatolog lako može videti brinemo li se dovoljno o svojim zubima, no postoje još neke stvari koje će stomatolozi odmah uočiti, ali ih možda neće komentarisati ako ne vide medicinski razlog za to. Ovo su neka od stanja koje će svaki stomatolog primetiti čim sednete na stolicu:

Zube ne čistite koncem

Zube inače ne čistite koncem, ali to napravite pre zakazanog termina – stomatolog će to sigurno uočiti. Ako ne koristite zubni konac svaki dan, zubno mesto će osetljivo i lako nadraženo. Ako se odlučte da očistite zube koncem neposredno pre posete zubaru, to će dodatno iziritirati zubno meso koje će početi da krvari.

Trudnoća

Gotovo 40 odsto žena tokom trudnoće razvije gingivitis, objašnjava stomatolog Glen Stefenson za "Prevention". Gingivitis se javlja zbog povećane količine hormona progesterona koji olakšava razvoj bakterija koje uzrokuju propadanje zubnog mesa. Takođe, u usnoj šupljini se mogu pojaviti i piogeni granulom, odnosno crvena kvržica koja nestaje sama od sebe nakon trudnoće, prenosi tuzlanski.ba.

Nokti

Čak i da ne pogledaje u ruke, stomatolozi odmah prepoznaju da grickate nokte. Konstantno grickanje noktiju zubima uzrokuje njihovo skraćivanje te može doći do pomaka u zagrizu ili čak bolovima u vilici.

Sisanje palca nije prestalo na vreme

Ako beba sisa palac, neće biti prevelikih posledica na razvoj vilice, no ako to čini dete starije od sedam godina, velike su šanse da će zubi rasti u krivom smeru. Na sreću, danas postoji niz načina kako takve zube da ispravite.

Poremećaj ishrane

Možda zvuči čudno, ali stomatolog je među prvim osobama koje će prepoznati poremećaje ishrane kao što je bulimija. Želudačna kiselina nagriza zube sa unuttašnje strane, pa će se na toj strani razviti više karijera. Nije samo bulimija uzrok karijesa, ali jeste najčešći.

Nedostatak vitamina

“Nedostatak određenih vitamina može uzrokovati propadanje zubnog mesa, razne ranice koje sporo zaceljuju te infekcije mesa i kosti”, objašnjava stomatolog Džon P. Daugherti. Takođe, u usnoj duplji se vidi i nedostatak gvožđa.

Imate dijabetes

Neravnoteža i nagle promene nivoa šećera u krvi uzrokuju vidljive promene na zubnom mesu. Oticanje, krvarenje i osetljivost zubnog mesa znak su dijabetesa, a još jedan simptom je i promena u konzistenciji sline.

Stres

Osobe koje su pod velikim stresom često trljaju gornje o donje zube dok spavaju, a struganje zubima ih skraćuje ili im menja oblik. To se jasno može videti na zubima osoba koje prolaze kroz stresan period života.

Alkohol

Suvoća usne duplje koja nastaje zbog prevelike konzumacije alkohola može dovesti do pojačanog stvaranja karijesa. Bakterije na zubima i desni proizvode kiselinu razgrađujući ugljene hidrate i ako nema salivacije, koja će isprati i razrediti kiselinu, ona će lako nagristi zube.