Bez panike, samo oprezno: Šta kada se pupčana vrpca obmota oko bebinog vrata

Tokom trudnoće često se dešavaju nepredvidive stvari, na koje žena malo može da utiče. Cilj ovog teksta nije da vas uplašimo, već samo da vas pripremimo na moguća iznenađenja.

Trudnica, foto: Goran Bogicevic / Shutterstock
Trudnica, foto: Goran Bogicevic / Shutterstock

Strah od porođaja je normalan, jer on donosi neizvesnost. Svaka majka želi da sve bude u redu sa njenom bebom, što je logično.

Ipak, jedan od najčešćih strahova je strah od obmotavanja pupčane vrpce oko detetovog vrata. Sama pomisao na to izaziva ogromnu zabrinutost kod majke.

Ova neuobičajena pojava je prilično česta (dešava se u 20-25 odsto slučajeva). Može se primetiti na samom porođaju, a nekada i i ranije, na ultrazvučnom pregledu, što ne znači da je beba u opasnosti.

Pupčana vrpca povezuje plod i posteljicu i omogućava ishranu bebe dok je još unutar materice. U njoj se nalaze tri krvna suda: jedna vena i dve arterije. Vena prikuplja hranjive materije i kiseonik iz majčinog krvotoka i transportuje ih u organizam fetusa. Preko ovih arterija izlučuju se otpadne materije. Njihov disajni tok počinje nakon presecanja pupčane vrpce i zato je bitno da se ona preseče u najkraćem mogućem roku, najviše za 2 minuta.

Šta ako se pupčanik ipak nađe oko bebinog vrata?

Naziv za ovakvo stanje je Nuchal cord - bilo da se radi o jednoj omči, ili više puta obmotanom pupčaniku. Jednom obmotana pupčana arterija se javlja u 20 odsto trudnoća. Retko je fatalna po plod i nije razlog ni za kakvu intervenciju. Dijagnostikuje se ultrazvučnim pregledom. Prosečna dužina pupčane vrpce je oko 50 - 60cm. Istraživanja pokazuju da se svaka treća beba rađa sa ovakvim problemom. To nije redak slučaj ni u drugim zemljama.

Merenjem protoka krvi kroz arteriju pupčanika - Color Doppler pregledom, posle 25. nedelje trudnoće, dijagnostifikuje se vitalnost bebe. U tom periodu, pored merenja protoka krvi kroz pupčanik, sagledava se kompletna anatomija bebe. Pupčana vrpca oko vrata je česta pojava, ali ne treba se plašiti. Za sve što vas interesuje ili brine, možete se obratiti svom lekaru, a on će vas sasvim sigurno uputiti i objasniti vam sve što vas bude zanimalo.

Izvor: yumama.com