Aktivnosti koje treba da IZBEGAVAMO pre odlaska na spavanje, jer UTIČU NA KVALITET SNA

Dobar san je veoma važan, pomaže u našem kognitivnom funkcionisanju i raspoloženju, jača naš imunitet i daje nam energiju koja nam je potrebna da se uhvatimo u koštac sa danom koji sledi.

Izvor: Magazin Novosti/K. LJ.  |  
Foto: Lysenko Andrii/Shuttrstock
Foto: Lysenko Andrii/Shuttrstock
.

Poremećaj sna može da učini da se osećamo anksiozno ili razdražljivo, pa je važno da znamo šta možemo da uradimo da bismo bolje spavali svake noći i zašto to počinje tako što unapred vodimo računa o tome šta radimo pre nego što odemo da spavamo.

"Pokušajte da izbegnete rad ili korišćenje spavaće sobe za zadatke koji vas aktiviraju i nisu povezani sa osećanjem smirenosti", objašanjava dr Šarma, stručnjak za san, prenosi Real Simple.

Ove aktivnosti mogu uključivati bilo šta, od gledanja u telefon, gledanja televizije ili rada u krevetu.

Dr Šarma čak preporučuje da razmislite o čitanju u dnevnoj sobi kako biste i to razgraničili sa spavanjem.

Drugi ključni principi za dobru higijenu sna

Dr Šarma naglašava važnost toga da dozvolite svom umu i telu da se opuste pre spavanja kako biste došli do tog stanja smirenosti. Ona predlaže da pokušate da se opustite najmanje 30-60 minuta pre spavanja čitajući, radeći jogu ili meditaciju, ili uživajući u toploj kupki. Bilo koja od ovih opuštajućih aktivnosti može biti umirujuća za nervni sistem i pomoći nam da se pripremimo za miran san.