Ako vam je stalo do zdravlja JEDITE TREŠNJE: Pune su vitamina, pomažu da smršate, zaspite, ali i...

Tako male, tako moćne!

Izvor: eKlinika/I.N.  |  
Foto: dashtik/Shutterstock
Foto: dashtik/Shutterstock
.

Trešnje su dobar izvor zdravih jedinjenja poput vlakana, vitamina C, kalijuma… a zbog jednog razloga posebno se preporučuju, ako ne spavate dobro. Trešnje su tako mali plod, ali, a sa aspekta zdravlja – vrlo sadržajan. Istraživanja su dokazala da konzumiranje trešanja pomaže pri smanjenju napada gihta i mokraćne kiseline, smanjuju oksidativni stres i upale – dva činioca koja povećavaju rizik od obolevanja, a s obzirom na to da su dobar izvor melatonina, preporučuju se kao terapija za ljude koji pate od nesanice.

Dobar izvor vlakana i vitamina C

Jedna šolja svežih trešanja sadrži 95 kalorija, 1,6 grama proteina, 0,3 grama masti, 24 grama ugljenih hidrata, 3,2 grama vlakana. Ista količina ovog koštičavog voća sadrži 19,2 grama šećera, 20 miligrama kalcijuma, 0,5 miligrama gvožđa, 17 miligrama magnezijuma, 333 miligrama kalijuma i 10,5 miligrama vitamina C, zbog čega se smatra dobrim izvorom i vlakana i vitamina C.

Sprečavaju i ublažavaju napade gihta

Jedno istraživanje pokazalo je da su osobe koje su konzumirale trešnje imale manje napada gihta, u odnosu na one koji su izbegavali ovo voće. Utvrđeno je da trešnje utiču na smanjenje nivoa mokraćne kiseline, nusprodukta metabolizma koji je povezan sa gihtom i kamenom u bubregu. Imaju i protivupalno dejstvo i mogu potencijalno da spreče ili ublaže buduće napade.

Izvor melatonina

Trešnje su dobar izvor melatonina, hormona koji telo opušta i priprema za san. Ispitivanje objavljeno u European Journal of Clinical Nutrition, u kojem je učestvovalo 20 odraslih, otkrilo je da su oni koji su konzumirali sveži koncentrat soka od trešanja tokom jedne nedelje zabeležili porast nivoa melatonina i više su i kvalitetnije spavali, u poređenju sa placebo grupom. Nedavno nasumično kontrolisano istraživanje, objavljeno u American Journal of Therapeutics, otkrilo je da su odrasli stariji od 50 godina koji su imali problem sa nesanicom i pili 250 mililitara svežeg soka od trešanja dve nedelje, tokom istog perioda spavali su duže dodatnih 84 minuta, u odnosu na kontrolnu grupu.

Protivupalna svojstva

Pregled 29 studija na ljudima, objavljenih u martu 2018. u časopisu Nutrients, otkrio je da postoje dokazi da trešnje pomažu u smanjenju oksidativnog stresa i upale, dva faktora koja povećavaju rizik od obolevanja. Konzumacija ovog voća utiče na smanjenje bola u mišićima nakon napornog treninga i pomaže u snižavanju krvnog pritiska.

Kako mogu pomoći da smršate

Nejasno je da li konzumiranje trešanja direktno dovodi do gubitka kilograma, ali mogu da budu deo ishrane za mršavljenje. Trešnje su dobar izvor vlakana, a dijeta bogata vlaknima povezana je sa gubitkom kilograma, prema studiji u Journal of Nutrition iz oktobra 2019. Vlakna imaju efekat da zasite, što pomaže da duže ne osećate glad i smanjuje nagon za prejedanjem. Dodatne karakteristike čine svežu trešnju prihvatljivom za mršavljenje. Ima prilično malo kalorija i šećera, a niske glikemijske vrednosti pomažu u regulaciji šećera u krvi.

Kako čuvati trešnje

Trešnje će biti sveže ako ih čuvate u frižideru, idealno u plitkoj plastičnoj posudi, tako da one sa vrha ne vrše pritisak na one na dnu. Operite ih hladnom vodom, neposredno pre jela.

Kako da ih konzumirate

Nutricionisti preporučuju kombinovanje trešanja sa orašastim plodovima za istovremeni unos vlakana, proteina i masti, koje daju osećaj sitosti. Šta više, vitamin C će pomoći telu da bolje apsorbuje gvožđe iz, recimo, oraha. Ako im nije sezona, uvek možete da uživate u smrznutom voću. Sipajte potrebnu količinu u malu posudu i pojedite ih kao zamrznute. Takođe, takve možete i da ih upotrebite za dodatak sladoledima, slatkim palačinkama i drugim poslasticama. Za doručak, možete da ih dodate ovsenoj kaši, a od njih možete da spremite i voćni jogurt.

Rizici po zdravlje

Generalno, nema mnogo neželjenih efekata ili zdravstvenih rizika od previše trešanja. Ali, važno je da se obratite lekaru ili nutricionisti ako verujete da postoji hrana koja vam izaziva bol ili bilo kakvu nelagodu. Osobe koje imaju sindrom iritabilnog creva mogu da budu osetljive na njih, jer sadrže fruktozu i sorbitol.

Trešnje, odnosno njihove koštice, mogu da predstavljaju rizik po zdravlje pasa, na primer. Sadrže cijanid i mogu da budu otrovne ako se unose u velikim količinama. Mogu i da se zaustave u psećem digestivnom traktu i da prouzrokuju crevne blokade.

Trešnje su bogate antioksidansima

Trešnje su bogate antioksidansima i imaju antiinflamatorna svojstva, što može da pomogne u sprečavanju ili smanjenju simptoma nekih inflamatornih bolesti. S obzirom na to da se lako pripremaju i mogu da budu deo široke palete obroka, ovo voće igra značajnu ulogu u zdravoj, a ukusnoj ishrani.