Kako da izbalansirate svoje obroke?

Ključ zdravog mršavljenja je u pravilno izblansiranim obrocima...

.

Umerenost u ishrani i aktivnosti je ta koja obezbeđuje zdrav i kvalitetan život. Dovođenje tela u energetski balans zahvaljujući pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti garantuje nam sklad duha i tela i, što je najvažnije, bolje zdravstveno stanje.

Ipak, različiti uzrasti imaju različite potrebe i zato je bitno umerenost uvesti kao način života u svoju porodicu i prilagoditi je svakom pojedinačno.

Deca od dve do pet godina

Detetu posle druge godine treba pružiti raznovrstan i kvalitetan jelovnik koji će sadržati namirnice iz svih grupa kako bi mu se obezbedio nesmetan rast i razvoj. Najvažnije je ponuditi više obroka u toku dana, jer deca od prve do pete godine godišnje rastu oko 7 cm i tada usvajaju one dobre navike u ishrani - tri glavna obroka i dve užine. Stručnjaci savetuju da je doručak najvažniji obrok.

Tinejdžeri

Kako je pubertet jedan od najvažnijih perioda u kome se telo menja, a deca ulaze u potpuno novu fazu života, važno je ustanoviti pravila ishrane. Deci su pre svega potrebni ugljeni hidrati, belančevine koje mogu dobiti iz mesa, jaja i mlečnih proizvoda, ali i masti. Osim toga, potrebni su im vlakna, minerali i vitamini, voće i povrće - hrana iz svih grupa namirnica.

Mlade i zauzete mame

Kako bivamo stariji, dan postaje sve kraći za usklađivanje obaveza, pa često najviše pati naše telo. Valja znati da je umerenost ključna stavka kojom se vode mnoge poznate mame koje su fit. Potrebno je jesti sve grupe namirnica i idealan ručak je kombinacija mesa i povrća.

Izvor: cosmopolitan.rs