Zašto ne treba zaustavljati kijanje?

Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat, ako kijanje zaustavimo, sav pritisak seli se u neki drugi deo tela, koji može da strada.

.

Način kijanja razlikuje se kod kuće ili na poslovnom sastanku, odnosno može biti opušteno ili suzdržano. Možda izgleda pristojnije zaustaviti kijanje u javnosti, ali to nikako nije dobro za zdravlje. Dok kijamo, vazduh kroz naše nozdrve leti brzinom do 160 kilometara na sat.

Sputavanjem kijanja sav pritisak seli se u uši, gde može da dovede do oštećenja, na primer, pucanja bubne opne. Može da uzrokuje gubitak sluha i vrtoglavicu koja neće brzo da prestane.

Mogu da stradaju i krvni kapilari u očima, koji će se raspuknuti zbog pritiska, a događa se i da se ošteti dijafragma. Jači nalet pa zaustavljanje kijanja potencijalna je opasnost od ozlede vrata, kao i sveže rane kod ljudi koji su nedavno operisali sinuse. U najgorem slučaju dolazi do pucanja vene u mozgu i moždanog udara, što može biti smrtonosno.

Zato ako vam dođe da kinete u javnosti, ne stidite se, jer cena koju možete da platite nije vredna toga. Umesto suzdržavanja, stavite maramicu na nos i kinite kao čovek. Ne stignete li da izvadite maramicu, nos i usta pokrijte podlakticom ili levim dlanom - tako ćete se moći rukovati bude li kasnije potrebno.

Izvor: b92.net