Zašto slaninica tako prokleto dobro miriše?

Ništa lepše od hrskave slaninice u hladno zimsko jutro ili lenjo letnje popodne... Da li je zbog mirisa ili zbog ukusa, tek, nema ko joj ne odoleva. A da li ste se nekad zapitali zašto slaninica tako dobro miriše?

.

Zbog nekih stvari jednostavno vredi živeti. Slaninica je u prvih pet na tom spisku. Ozbiljno. Ne verujte nikome ko kaže da ne voli rajsku, tešku, slanu i masnu slasnoću slaninice. Jedna od prednosti ove namirnice je to što u slaninici ne počnete da uživate tek kada počnete da žvaćete, nego već dok se prži i dok se njeni slasni mirisi šire okolo. Naučnici su se dugo bavili misterijom njenog mirisa. Neodoljivog. I evo šta su zaključili: fenomenalna aroma dolazi od 150 organskih jedinjenja. Toplota kod masti, amino kiselina i šećera izaziva reakcije koje stvaraju određene molekul, a oni tu neodoljivu aromu. Iako većina tih jedinjenja miriše lepo i pojedinačno, pravi užitak nastaje tek kada se njihovi mirisi pomešaju.  

.