"NAHRANITE" SVOJU KOSU: Tri prirodne maske koje će joj vratiti zdrav sjaj, jačinu i elastičnost

Suva kosa je jedna od gorih stvari koja se često dešava tokom toplih letnjih dana, kada je dlaka izložena negativnom uticaju sunca, soli, hlora. Masnu kosu još nekako možemo dovesti u red, ali sa suvom je mnogo teže. Suva kosa deluje iskrzano, jadno i jako loše čak i kad je čista.

Napravite super masku za suvu kosu, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
Napravite super masku za suvu kosu, foto: Roman Samborskyi/Shutterstock
.

Problem sa suvom kosom je što ona postaje krta, lomljiva, krajevi pucaju i mrse se i jednostavno – nema prirodan pad. Štrči na sve strane i jako loše izgleda.

Kosa ovakva može postati zbog česte upotrebe fena, pegli i ostalih izvora toplote kojima urnišemo svoju kosu. Na vrhu najštetnijih preparata nalaze se i farbe i druge hemikalije koje često nanosimo na nju.

Ukoliko želite da pomognete svojoj kosi da se oporavi to možete uraditi pomoću ovih domaćih maski.

Maska za suvu kosu od jaja

Jaja su bogat izvor vitamina za kosu, a najviše A, D i E. Pored vitamina, tu su proteini i masne kiseline. Proteini su gradivni element kose i maska od jaja za suvu kosu oporaviće dlaku koja je postala krta i suva. Masne kiseline su odlične za suvu kosu jer vraćaju kosi sjaj i pomažu joj da zadrži vlažnost.

Kako je napraviti?

Najosnovnija varijanta je kombinacija žumanceta i vode.

Razbijte dva jaja, odvojte žumanca od belanca i dodjte tri kašike vode u žumanca (belanca upotrebite kao masku za lice) . Ulupati viljuškom i staviti na kosu. Pošto je ovo maska za suvu kosu, ne ispira se odmah nego se ostavi da deluje pola sata.

Maska za oporavak suve kose sa kokosovim uljem

Kokosovo ulje za kosu je fenomenalno za suvu kosu jer održava njenu vlažnost, čini je mekanom i elastičnijom pa se kosa manje kida nego kada je krta i suva. Ovo super ulje ima sjajan miris i sjajna svojstva i posebno je jer njegove masne kiseline mogu da prodru dublje u dlaku nego obični regeneratori.

Kako napraviti ovu masku za suvu kosu?

Jednostavno rastopite malo kokosovog ulja (koje inače nije u tečnom stanju, a trebalo bi da bude. Pazite samo da ne bude vruće) i nanesite na kosu. Prekrijte kapom za tuširanje i ostavite da deluje sat vremena.

Jednostavno, zar ne?

Maska od kvasca za suvu kosu

Maska od kvasca pomoći će da vaša kosa, koja je usled suvoće počela da liči na metlu, slamu i na sve samo ne na kosu, ponovo dobije zdrav izgled. Ne samo da ćete ovom maskom vratiti vlagu vašoj kosi, nego ćete je i dobro nahraniti vitaminima za kosu, a ponajviše onima iz B klase kojih ima u kvascu, piše Onaportal.com.

Maska za suvu kosu od kvasca pravi se tako što kockicu svežeg kvasca rastopite u malo toplog mleka (1 kašika je dosta jer treba da bude gusta smesa). Dodajte tome kašićicu meda i kašiku maslinovog ulja. Oba su savršena za vraćanje vitalnosti suvoj kosi. Nakon toga masku nanesite na vlažnu kosu i ostavite je da odstoji sat vremena.

Prekrijte kapom za tuširanje kako biste stvorili tople uslove i omogućili kvasnim gljivicama da se aktiviraju. E tu se dobija hranljiva injekcija za suvu kosu koja regneriše dubinski, tako što se ovim procesom dlaka puni vitaminima, mineralima i proteinima.

Nakon toga dobro isprati kosu.

Redovnim korišćenjem ovih maski vaša kosa će biti zdrava, blistava i sjajna.