Zdravlje

Kinetoza je bolest koju ima svaki treći čovek, a da ne zna - koji su simptomi i kako se leči?

Bolest kretanja, odnosno kinetoza, je veoma učestala, a prema istraživanjima, od nje pati svaka treća osoba. Zapravo, skoro svako će osetiti bolest kretanja ukoliko bude izložen dovoljno intenzivnoj brzini.

05.08.2021. - 07:54h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Depositphotos/Photocreo

Simptomi oboljenja

Najjednostavnije rečeno, u pitanju je osećaj vrtoglavice i mučnine izazvan kretanjem. Kinetoza se dešava u situacijama kada neki delovi tela osećaju kretanje, a drugi ne. Na ovaj način, telo je zbunjeno, jer se ono ne kreće, ali srednje uho detektuje kretanje, piše Avaz.ba.

Mozak za to vreme pokušava da shvati kakav signal da pošalje ostatku tela.

Bolest kretanja može da se manifestuje u vozilu, ali i u toku vožnje liftom ili tokom skijanja, na primer. U nekim slučajevima, kinetota nastaje i zbog migrena, porodične istorije ove bolesti, hormonskih promena ili neuroloških poremećaja.

Kao i s mnogim drugim oboljenjima, i kinetoza se manifestuje drugačije kod svake osobe. Najčešći simptomi su bleda koža, vrtoglavica, pojačano znojenje, mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, nervoza i pospanost.

Pomaže žmurenje

Dobra vest je što postoji mnogo načinja da ublažite simptome kinetoze. Ukoliko znate da ćete dugo putovati, izbegavajte teške i masne obroke. Kada tokom putovanja osetite mučninu, zagledajte se u deo predjela ili objekta koji miruje, bilo da je udaljena bandera, horizont ili nebo.

Izbegavajte čitanje knjige, magazina ili gledanje u ekran mobilnog telefona ili televizora tokom putovanja. Nekim ljudima pomaže i da žmure.