Ne važe za svakog ko na vrućini kolabira ista pravila: Ovo su najčešće greške

Slika iz gradskog prevoza u kome nekoga polivaju vodom i spuštaju na sedište ili izvode napolje postala je svakodnevica. Hitna pomoć svakodnevno dobija poziv sa javnih mesta zbog kolapsa, a mnogi se žale na glavobolju, gubitak apetita, umor i pad pritiska. Većina nas misli da zna šta treba da radi kada nekome u našoj blizini pozli, ali se dešava da se stanje iskomplikuje usled neznanja.

Ilustracija, foto: BalkansCat/Shutterstock
Ilustracija, foto: BalkansCat/Shutterstock
.

Kako kažu lekari, uglavnom bude loše osobama koje su izašle nepripremljene napolje, bile predugo na suncu i nisu unosile dovoljno tečnosti. Zato je, za početak bitno da se ne izlažemo suncu, ostanemo u zatvorenom i po mogućstvu rashlađenom prostoru. Ako neko želi u šetnju, najbolje je da ide u ranim jutarnjim satima ili kasnije po podne i to negde po hladovini. Ova doba dana su preporuka i za one koji moraju da izađu iz kuće da obave nešto. Bez flašice vode ne treba ni da kreću.

Ozonski omotač je dovoljno oštećen te ne može da nam pruži adekvatnu zaštitu, a vrućina samo pospešuje kardio-vaskularne probleme, konstatuje za B92.net dr Dragiša Stanojević iz DZ Grocka.

Zato ljudi, nakon prvog zbrinjavanja, završavaju u Kliničkom centru, a sve je više i mladih među njima. Brzina pružanja pomoći je ovde ključna, te je važno znati šta treba, a šta ne. Prvo, ne dajte vode ako je osoba bez svesti, ošamućena ili u delirijumu, jer, kako upozorava dr Stanojević, može da dođe do ugušenja.

"Voda može da pomogne samo onima u svesnom stanju i to tek neki gutljaj vode. Kod onog ko je jedva svestan, brljavljenje sa vodom može da napravi još veće probleme."

Nije poželjno ni pomerati onesvešćenog jer ne znate da li je prilikom pada povredio nešto. Najbolje je sačekati Hitnu pomoć i stručno lice.

Ako je, pak osoba svesna i može da se kreće, onda je, prema rečima dr Stanojevića, odvedite negde u hladovinu, gde nema sunca i sve veme je pridržavajte da ne padne i ne povredi se.

Nije tačna ni ona pretpostavka da je dobro davati slane grickalice ili druge slane proizvode.

"Ne bih savetovao davanje slane hrane, ni same soli, jer so zadržava vodu. Treba prvo proveriti pritisak i zenice jer može nekad da bude u pitanju i najbanalnija narkomanska kriza", poručuje naš sagovornik.

Kao što vidite, nema mnogo toga što možemo da uradimo kada neko kolabira na javnom mestu, ali i samo nečinjenje nekih stvari već je velika pomoć do dolaska lekara.

Izvor: B92.net