Zbog CRVENOG UPOZORENJA u Srbiji danas ne napuštajte kuću BEZ OVE 3 STVARI!

„Pakleni dan“ je pred nama, a živa u termometru preti da dostigne 40. podeok, što je alarm da moramo biti oprezni.

paklene vrućine, foto: Matej Kastelic/Shutterstock
paklene vrućine, foto: Matej Kastelic/Shutterstock
.

Ako izuzmemo hronične bolesnike, ovakva prognoza nikome neće prijati, a naročito ne našoj koži. Stručnjaci apeluju oprez u svakom pogledu, zaštitu kože, ne izlagati se suncu i uzimati dosta tečnosti.

Kada su visoke temperature i UV indeks raste, te stručnjaci apeluju da izbegavamo izlazak napolje, a ukoliko je to neophodno zaštita je obavezna. Kada su narandžasti i crveni alarm na snazi, to je znak da se ne izlažemo suncu i visokim temperaturama.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda stoji upozoronje za UV zračenje za naredna tri dana. I sve je crveno.

Prof.dr Danica Tiodorović, dermatolog-onkolog objašnjava za Žena.rs da je oprez neophodan.

"Svako izlaganje na suncu može biti opasno, konkretno, narandžasti i crveni alarm nas upozorava da se ne izlažemo suncu jer ako nismo zaštićeni možemo zadobiti opekotine, ali svakako deluje kancerogeno, pa se savetuje oprez. Kada su ovako visoke temperature izlazite samo ukoliko je neophodno, i to uz obaveznu fizičku zastitu, po mogućnosti nosite šešir sa širokim obodom, naočare za sunce sa UV zastitiom, košulje dugih rukava. Na otkrivene delove potrebno je naneti fotoprotektivnu kremu sa SPF 50, UVA/UVB zaštitom i naravno unošenje tečnosti", kaže profesorka Tiodorović.

U rizične grupe spadaju deca, ali i osobe svetle puti, kao i oni koji već imaju problem sa kožom ili imaju melanom. Nema mesta panici, samo je oprez neophodan, apeluju stručnjaci.

"Decu ne izlažite suncu ako to nije nužno, i obavezno ih zaštitite na sve načine. Sve to važi i za rizične grupe", dodaje profesorka Tiodorović.

Republički hidrometeorološki savez Srbije (RHMZ) objavio je upozorenje na veoma visoke temperature za područje cele zemlje, piše zena.blic.rs.