Sočne i zdrave: Sedam razloga zašto treba jesti breskve

Breskve su slatke, ukusne i vrlo zdrave voćke, koje se jedu gotovo u celom svetu. Zbog svog slatkog ukusa retko ko ih ne voli. Osim što su ukusne, breskve su i veoma zdrave. Evo koje blagodeti za naš organizam one nose.

Breskve, foto: Africa Studio/Shutterstock
Breskve, foto: Africa Studio/Shutterstock
.

Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji vitamini u breskvi su A, C, E, K i B3. Zahvaljujući snažnim antioksidansima, vitaminima C i E, breskva može biti od velike koristi u održavanju zdravlja celog organizma.

1. Jedite breskve za bolji vid

Boja breskve jasan je znak da su pune vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju i super oštar vid. Vitamin A je zapravo antioksidans koji je štiti ćelije osetljive na svetlost (mrežnjaču). Beta-karoten je odgovoran za zdravlje očiju, a breskve sadrže veliku količinu tog antioksidansa.

Ovaj provitamin neguje i štiti mrežnjaču oka od slobodnih radikala i sprečava kataraktu i senilnu makularnu degeneraciju.

2. Konzumiranje ovih plodova ima pozitivan uticaj na kožu

Zbog vitamina C breskve su jako dobre za kožu. Ovaj hranjivi sastojak, koji je snažan antioksidans, štiti ćelije kože od slobodnih radikala tako što neutrališe štetne molekule. Vitamin C je štiti od prevremenog starenja, stvaranja bora i sitnih linija. Vitamin E koji je prisutan u ovom voću štiti i hidrira kožu i doprinosi njenom oporavku od oštećenja prouzrokovanih delovanjem slobodnih radikala.

3. Jačaju vaš imuni sistem

Osim što kožu čini zdravom i mlađom, vitamin C jača i vaš imunološki sistem. U današnje doba kada su svi izloženi stresu, lošoj hrani, nezdravom načinu života i zagađivačima iz okoline, slab imunološki sistem definitivno nije dobar izbor. Konzumirajući breskve redovno, vaš imunitet neće patiti, piše Sarajevskasehara

4. Jedite breskve ako hoćete da smršate

Pažljivo razmišljanje o tome šta jedemo je od ključnog značaja ako želite da se rešite viška kilogama. Kad vam se pojavi želja za slatkim, posegnite za nekoliko breskvi umesto za sladoledom ili čokoladom. Ako pojedete jednu breskvu srednje veličine, unećete u organizam svega 60 kalorija, a istovremeno ćete ga bogatiti vrednim nutritivnim sadržajem.

Zamenite povremeno desert ili neki drugi kaloričan zalogaj ovom slatkom i ukusnom voćkom, rezultati neće izostati.

5. Breskve čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema

Budući da sadrže dobre količine vlakana, redovna konzumacija breskvi može vam pomoći u kontroli visokog holesterola, koji predstavlja rizični faktor za nastajanje srčanih bolesti.

Breskve sadrže fenolne spojeve koji sprečavaju stvaranje LDL kolesterola. Ovo sočno voće je takođe bogato antioksidansima koji pomažu u sprečavanju ulaska molekula masti u vaš krvotok.